„Lokalita byla ihned prozkoumána a injekční stříkačky řádně zneškodněny. Jednalo se o jednorázové jehly primárně sloužící k aplikaci inzulínu. K čemu však byly použity právě v zámecké zahradě a kdo je zde takto bezohledně zanechal, se již nedozvíme," uvádí pracovník Městského úřadu Chrast Michal Voráč. Rovnou také uvádí základní poučky, co dělat v případě podobného nálezu:

„Jedná se o zdraví nebezpečný infekční odpad, který by se na volně přístupná prostranství vůbec neměl dostat. Všichni si uvědomujeme hrozící nebezpečí infekčních chorob, zejména žloutenka a HIV. Nedotýkejte se stříkačky ani jehly holou rukou, hrozí infekce. Ideální je zavolat strážníky nebo policii a vyčkat na místě nálezu do příjezdu hlídky. Stříkačka je malá, snadno se přehlédne," říká Michal Voráč.

Podobný případ řešili v uplynulém týdnu také ve Skutči. Tady muž při venčení psa ve Smetanově ulici zahlédl v příkopě injekční stříkačku a rovnou zavolal městské strážníky. Hlídka příkop prohledala a v úseku zhruba padesáti metrů nalezla pět kusů injekčních stříkaček, které jak uvádí šéf MP Skuteč Jiří Stuna, někdo pravděpodobně vyhodil z jedoucího vozu.

V případě, že nálezce chce stříkačku zlikvidovat sám, je nutné použít ochranné rukavice a nález umístit do zašroubované PET lahve a tu v ideální případě odevzdat v lékárně.