Hygienici si nyní při kontrolách berou na paškál stánkaře rychlého občerstvení a prodejce zmrzliny. Člověk těmto pochoutkám v nynějším parnu jen těžko odolává. Právě v létě však bývají nejčastějším zdrojem řady infekcí a salmonelózy.

„V letních měsících se zvyšuje riziko průjmových onemocnění zejména bakteriálního původu, jako jsou salmonelóza či kampylobakterióza. Příčinou vzniku nákazy může být konzumace tepelně nedostatečně zpracovaných potravin, jako jsou výrobky zejména z kuřecího masa, v případě salmonelózy jsou rizikovou potravinou i vejce. Riziko zvyšuje také nevhodné skladování potravin živočišného původu, jako jsou mléčné výrobky skladované mimo chladicí zařízení,“ upozornila mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Stánkaři a zmrzlináři se však, soudě podle převážně bezproblémových výsledků kontrol, naučili chovat zodpovědně. Pokuty a ostuda související s hrozbou uzavření provozovny jsou pro ně dostatečným strašákem.

Mezi nejčastější závady patří chybné skladování potravin – hlavně prošlá data použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, zamrazování čerstvých potravin (zejména uzenin a někdy i pečiva) k prodloužení doby použitelnosti, nedostatečná čistota ve stáncích či dokonce samotných stánkařů (špinavý pracovní oděv nebo dokonce bez pracovního oblečení).

Kontrolovány jsou rovněž zajištění dodávek pitné vody či správná technologie přípravy pokrmů.

„Prohřeškem bývá i nepoužívání náčiní či jednorázových rukavic při manipulaci s nebalenými potravinami. Za tyto závady také bývají nejčastěji ukládány sankce,“ dodala Krejčí.

Hygienici apelují především na to, aby si u stánků rychlého občerstvení zákazníci všímali čistoty prostředí, používaného nádobí, čistoty oděvu personálu i podmínek skladování potravin.

Obecné povědomí o předpisech je přitom někdy přísnější, než je skutečnost. Rozšířeným mýtem například je zákaz konzumace zmrzliny na letních táborech pro děti.

„To není pravda. Balenou zmrzlinu táborovým vedoucím pouze doporučujeme, konzumaci točené zmrzliny dětem na prázdninových akcích však nezakazujeme,“ řekla Dagmar Švadlenková, vedoucí odboru hygieny dětí a dorostu pardubické krajské hygienické stanice.

„Vůbec nejlepší v parných dnech je ovoce a zelenina. V táborových kuchyních dětem například připravují ovocné saláty, velmi oblíbené a osvěžující jsou i melouny,“ dodala.

Jak se vyvarovat potížím ze stravy

Prevence alimentárních nákaz v letních měsících:

• Konzumovat pouze potraviny, které nemají prošlou dobu minimální trvanlivosti, dobou použitelnosti
• V prodejní síti nakupovat pouze potraviny, které nejeví známky zdravotní a smyslové závadnosti
• Pokrmy konzumovat bezprostředně po tepelném zpracování, již jednou uvařených pokrmů po důkladném ohřevu (70°C)
• Ovoce a zeleninu před přímou konzumací důkladně omýt v pitné vodě
• Dodržovat podmínky pro skladování potravin, zejména potravin živočišného původu (maso, mléko, vejce a výrobky z nich)
• Pro přípravu pokrmů a nápojů používat pouze zdravotně nezávadnou pitnou vodu
• Při přípravě stravy dodržovat osobní hygienu (mytí rukou při přechodu ze špinavé práce na čistou - (loupání brambor, čištění kořenové zeleniny, manipulace s vejci – porcování tepelně upravených pokrmů, manipulace s pokrmy, které se konzumují bez tepelné úpravy)
Zdroj: KHS KHK

Vysvětlivka: Alimentární nákazy – následek konzumace potraviny, která byla prostředníkem přenosu původce onemocnění.

Kamil Dubský