Ustupující hladina obnažila například kamenité a písčité břehy Sečské přehrady natolik, že se údolní nádrž místy podobá spíše jen širší řece. Ke stavu, kdy bude tamější ostrov dostupný jen suchou nohou, už nechybí mnoho. Podle hrázného Vladimíra Stárka tak dva metry. „Přehradu jsme cíleně neodpouštěli, současný stav skutečně zavinilo sucho.

Vodní hladina v přehradě je teď oproti běžnému stavu asi o pět metrů níž," potvrzuje hrázný. Úbytek vody v Sečské přehradě však zatím nepůsobí žádné významné potíže, dál například běží i tamější vodní elektrárna. Do koryta řeky Chrudimky ale z přehrady vytéká jen něco málo přes půl krychlového metru vody za vteřinu. V podstatě stejné množství vody teď do přehrady také přitéká

Výrazně pod kótou nadmořské výšky zásobního prostoru se nyní nachází i voda v Hamerské přehradě na horním toku Chrudimky, zatímco Křižanovická přehrada, která slouží i jako zdroj pitné vody, je udržována téměř plná. Voda je je tu níž jen přibližně o půl metru.

Letošní dlouhodobé sucho se pravděpodobně nejvýrazněji vepsalo do aktuální podoby Pařížovské přehrady. Při jejím naprostém naplnění by totiž hladina vody dosahovala přibližně o deset metrů výš. Do přehrady teď přitéká jen asi čtvrt krychlového metru vody za vteřinu a stejné množství vody ji také opouští. Pokud nepřijdou významnější deště přijdou pravděpodobně zkrátka i vodáci v níže položeném Ronově nad Doubravou, kteří už pomalu organizují letošní Silvestrovské splutí řeky.