Krátce po vytěžení informací od oznamovatele požáru byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům v Seči a dobrovolným jednotkám z Třemošnice, Ronova nad Doubravou a Lipovce.

Jako první na místo dorazila místní jednotka z Ronova. Hasiči, s využitím dýchací techniky, ihned začali s průzkumem objektu a vytvořením dopravního vedení vody. To už ale k místu požáru přijížděly jednotky Třemošnice, Lipovec a HZS Seč, kteří přijeli z největší vzdálenosti.

Směnový mistr nechal evakuovat halu podle požárního plánu, ale zjistil, že mu chybí čtyři zaměstnanci. Hasiči se tedy rozdělili do průzkumných skupin a hledali zbývající osoby. Dvě osoby byly nalezeny ve druhém podlaží a za pomocí vyváděcích masek je hasiči odvedli bezpečně pryč. Horší scénář se odehrál v půdním prostoru haly, kde byla zraněná žena v bezvědomí. Za pomocí zdravotníka a dalších hasičů byla žena přemístěna na transportní desku, byl ji připojen vzduch a byla transportována mimo požár a objekt.

Mezitím další členové hasičů zajištovaly dodávky vody do cisteren a vytvořili čerpací stanoviště z blízkého náhonu.

Přibližně po hodině zásahu bylo místo požáru předáno a začalo uklízení použitých věcných požárních prostředků.

Pak se konalo závěrečné vyhodnocení zásahu. Celý zásah pečlivě sledoval a vyhodnotil velitel stanice Seč ppor. Bohuslav Šulc. Ten hasiče upozornil na drobné nedostatky, a na co si dát pozor, protože každá hala a zásah má své specifické parametry. „Ještě bych jen upozornil na to, že je dobré se zeptat mistra nebo zaměstnanců, zdali jsou v objektu nějaké hořlaviny, oleje apod.“ dodal velitel před nastoupenými jednotkami.

Po celkovém ukončení zásahu ještě velitel ze stanice Seč předvedl nové postupy a techniku „D“ proudů. Každý měl možnost si vyzkoušet práci s tímto typem hadice.

Před 20. hodinou se jednotky začaly vracet zpět na své základy s novými poznatky a zkušenostmi. Právě v tuto halu v červnu 2013 požár pohltil, v plamenech byl tehdy celý půdní prostor a zbortily se štítové stěny. Škoda požáru byla vyčíslena na 50 milionů korun.

Ilustrační foto
O vedení chrudimské radnice rozhodne pondělní hlasování

Zdeněk Sasín ml.