V letošním horkém a suchém létě voda v náhonu téměř vyschla, proto se mlýnská kola k lítosti návštěvníků netočila. To by se již po opravách stávat nemělo, řekla vedoucí správy Souboru lidových staveb (SLS) Vysočina Ilona Vojancová.

„Věříme, že i když bude vody méně a nebude nám utíkat cestou ke kolům tolik, jako teď, protože se třicet let takováto generální oprava nedělala, tak že to přispěje k atraktivitě toho místa," uvedla Vojancová.

Náhon přivádí vodu k několika památkám. Kromě mlýna pracují na vodní pohon také olejna, pila, stupník na tříslo a varna povidel.

Opravy budou celkově stát asi sedm milionů korun. Skanzen na ně získal dotaci 3,2 milionu korun od ministerstva kultury. Vyčistí se náhon, opraví se všechna stavidla, návodní zdi a vantroky, což jsou dřevěná koryta přivádějící vodu k mlýnským kolům. Dříve je vyráběli specializovaní tesaři zvaní sekerníci.

Mlýn stojící v zadní části skanzenu není původním objektem. Stojí sice na místě, kde již v roce 1580 jeden mlýn stál, ale ten se do dnešní doby nedochoval.

V roce 1909 objekt vyhořel. Při obnově, která se uskutečnila roku 1977, byl na místě původního mlýna vystavěn mlýn „nový" – opravený mlýn z Oldřetic.