„Velká večerní je vrchol dámského společenského oblečení. Šaty dlouhé po kotníky, případně až na zem využijete do tanečních na prodlouženou a věneček, ale především na plesy. Ty se liší svou honosností a formálností. Mnohé však mají společné. Dívky už si nepíší taneční pořádek a se svobodnou dívkou nechodí garde, ale ples je stále vrcholnou společenskou událostí, na kterou je potřeba se řádně připravit.

Pozor na black-tie

Pokud je na pozvánce na ples uvedeno „black-tie", musí mít muž smoking. Smokingových plesů ale není mnoho, pravděpodobnější je tedy předpis „tmavý oblek" nebo „formal dress". Pak si muž vezme černý nebo tmavomodrý oblek, bílou košili, slavnostní kravatu a černé kožené šněrovací boty na kožené podrážce s černými ponožkami.

Žena má výhodu: v obou zmíněných variantách si bere velkou večerní. (Pokud je ples méně formální, lze použít i koktejlové šaty). A kdy jindy by se měla žena blýsknout, než při výběru plesových šatů. Materiály bývají lesklé, třpytivé, efektní. Pokud byly šaty ušity ze střídmějšího materiálu, je to bohatě vynahrazeno zajímavým střihem. Dámy toužící po jednoduchých šatech bývají zklamané, velká večerní jednoduše nemá být nenápadná.

Princeznovský střih

Plesové šaty můžeme z hlediska střihu rozdělit do několika kategorií první z nich jsou splývavé šaty. Sukně volně splývá po těle od přestřižení šatů v pase, pod prsy či mezi. Tento střih šatů je stále nejoblíbenější mezi většinou návštěvnic plesů. Vrchní část šatů může mít mnoho různých řešení, ať už klasická špagetová ramínka, širší ramínka, ramínka za krk, šaty až ke krku s tzv. americkými průramky, na jedno rameno nebo bez ramínek. Vždy je třeba zohlednit váš typ postavy, aby vás šaty nijak neomezovaly v pohybu.

Dalším oblíbeným střihem jsou „princeznovské" šaty se spodničkou šaty s velmi širokou sukní s tylovou výztuhou s obručemi. Tyto šaty ve velké míře volí maturantky a slečny do tanečních na prodloužené a věneček. Panuje o nich mýtus, že se v nich špatně tančí. Opak je pravdou, pro slečny je to z hlediska tance nejpohodlnější typ šatů. Spodnička drží sukni asi 40 50 cm od nohou a nic se tedy neplete. Pro pány je tanec s dámou v těchto šatech trošku náročnější, ale je to jen otázka několika prvních pokusů. Sukně těchto šatů mohou být hladké, řasené či složené z několika vrstev tylu.

Vrchní část šatů je vždy různě řešený korzet, který udrží krásně vzpřímený postoj a vytvaruje postavu. Klasicky rovný je vhodný pro větší ňadra, srdcovitý tvar pro menší ňadra či různé typy ramínek. Není třeba se bát toho, že vám šaty budou padat, korzety jsou dobře vyztužené a krásně drží, jen je třeba vybrat vhodný střih a dodržet zásadu, že do korzetu nepatří podprsenka. Právě nošení podprsenky pod korzet způsobuje klouzání a neustálé popotahování šatů, protože korzet nemá šanci správně přilnout k tělu a držet. V případě těchto šatů je také třeba počítat s tím, že nejsou vhodné na delší sezení. Pokud v nich dlouho sedíte, začnou se kostice v korzetu ohýbat a deformovat tak vzhled šatů i vaše pohodlí.

Rozhoduje výška

V poslední době jsou velmi oblíbené plesové šaty se sukní vpředu krátkou a vzadu dlouhou. Šaty na půl cesty mezi koktejlkami a dlouhými šaty jsou velmi lákavé, ale vyžadují jeden zásadní předpoklad výšku. Pokud nemáte alespoň 175 cm + dalších alespoň 5 cm podpatky, vůbec o nich neuvažujte. Tento střih velice opticky zkracuje.

Poslední typ střihu, tzv. „mořská panna", je nyní spíše na ústupu. Šaty jsou až po kolena upnuté a od kolen dolů se sukně rozšiřuje. Také vyžadují výšku a v tomto případě i velmi štíhlou postavu tento střih nikomu nic neodpustí. Stejné nároky má i velmi oblíbený antický střih. Na rozdíl od ostatních splývavých šatů, jsou šaty přestřižené hned pod prsy velmi zrádné.

Ať už si vyberete jakýkoli střih šatů, nejdůležitější je, abyste se v nich cítila dobře. Sebekrásnější šaty, ve kterých se nositelka necítí, mohou pokazit jinak skvělý večer."

Lenka Vostradovská, Svatební salon Lenka Slatiňany