Dopravní informace od policie

Ulici Hlaváčovu („rychlodráhu“) před křižovatkou s ulicí Karla IV. nám v ranních hodinách blokovalo nákladní vozidlo. V těchto chvílích je silnice ale již plně zprůjezdněna. Na Pardubicku nám byly do této chvíle oznámeny tři dopravní nehody. Dvě vozidla se „smekla“ na křižovatce ulic Hronovická a Bratranců Veverkových v Pardubicích a v Ředicích na Holicku jedno vozidlo skončilo v příkopě. Naštěstí se tyto dvě nehody obešly bez zranění. Bohužel tomu tak nebylo u nehody v Kostěnicích, kde došlo ke střetu osobního vozidla s cyklistkou, která utrpěla těžké zranění. Co se týká silnic, tak na Pardubicku jsou všechny vozovky s větší opatrností sjízdné.

Jedním z nejhůře mrazem postižených měst pak byly Pardubice. Oficiální měření teploty, které se provádí na letišti, zaznamenalo 24,4 stupně Celsia pod nulou!

Markéta Janovská, tisk. mluvčí PČR

Teploty srovnatelné s Ruskem

„Ani takové mrazy však leteckou dopravu neohrozí. Horší je, když se k mrazu přidá sněžení. V takovém případě se na letadle provadí odmrazování nahřátou odmrazovací kapalinou. Ta sníh rozpustí a sníh tak neohrozí správný chod mechanizace křídla. Ve středu navíc očekáváme jen jedno menší letadlo z Německa,“ řekl Petr Huňáček ze spotterského webu pardubického letiště.

Současné tuzemské teploty se příliš neliší od těch sibiřských. I když, v Omsku bylo včera v poledne mínus 26 a v Novosibirsku dokonce mínus 30 stupňů Celsia!

Velké mrazy kupodivu nijak výrazně neovlivnily ani zdraví lidí v Pardubicích. „Zatím jsme žádného omrzlého člověka neošetřovali. K úmrtí, zřejmě v důsledku zimy, došlo naposledy v pondělí,“ řekl mluvčí záchranné služby Otomar Kušička. Stejné informace nám podala i nemocnice.

„Na traumatologii ani na dětském oddělení zatím lékaři žádné omrzliny neošetřovali,“ řekla mluvčí nemocnice Alice Štrajtová.

Na hřebenech jen šestnáct pod nulou, v Adršpachu skoro třicet

Podle oficiálních meteostanic až 28,6 pod nulou, domácí teploměry včera ukazovaly teplotu ještě nižší. Třeba v Pomezí u Poličky rovných minus 32.
Východní Čechy se probudily do třeskutého rána. Zatímco na hřebenech hor bylo jen kolem minus 16 stupňů, v Polabí a horských údolích klesala rtuť mnohem níže, nejčastěji k 20 až 24 stupňům Celsia.
Rekordních minus 32 stupňů Celsia naměřili před osmou hodinou ráno na meteostanici u Základní školy v Pomezí u Poličky. „Sám jsem šel teplotu zkontrolovat, nechtělo se mi to ani věřit. Rekord, minus 34 stupňů, jsme tu měli před dvěma lety,“ uvedl ředitel školy Bronislav Králíček.
Už nyní je podle meteorologů jisté, že letošní leden bude patřit mezi teplotně podprůměrné. Ovšem prý nijak extrémně. „Po začínajícím oteplení se silné mrazy kolem 7. února možná ještě vrátí,“ uvedl královéhradecký meteorolog Zdeněk Mrkvica.
Podle dlouhodobé předpovědi má mrznout nejméně do poloviny února.