První zkušební svoz bioodpadu u lidí v Chrudimi zabodoval. „Odvezli jsme během minulé soboty tři přeplněné kontejnery," uvedl ředitel Technických služeb Chrudim Zdeněk Kolář. Přesto podle něj město zatím kvůli vysokým nákladům tuto službu natrvalo ani celoplošně nezavede.

Napoprvé se svoz týkal Markovic, Medlešic a dvou dalších míst přímo v Chrudimi, i když ne v jejím úplném středu. „Soustředíme se na ty oblasti, kde mají lidé zahrádky a kde lze tedy čekat větší množství biologického odpadu. Chceme lidem vyjít vstříc, aby nemuseli vše sami odvážet do sběrného dvora a zároveň chceme předejít případnému vzniku černých skládek. Nejde však prozatím o službu, kterou bychom chtěli nabízet pravidelně. To si bude muset rozhodnout samo město, které je jejím zadavatelem. Při takovém rozhodování bude potřeba vzít v potaz nejen finanční nákladnost, ale i návaznost na svozy ostatního komunálního odpadu," pokračuje ředitel Zdeněk Kolář.

Technické služby plánují další zkušební svoz už na tuto sobotu. Kontejnery se tentokrát objeví u hasičské zbrojnice v městské části Topol a také ve Vlčnově u rybníčku, u klubovny v zahrádkářské kolonii Janderov a rovněž u trafostanice v Cereghettiho ulici (na křižovatce s ulicemi Opletalova a Na Vazovce). Vyloučeno pak není ani zopakování svozových akcí ještě někdy na konci května.

Zkušenosti z prvního svozu ukázaly, že značný podíl bioodpadu tvoří větve. Stejně je tomu také u odpadů přijímaných ve sběrném dvoře. „Zvažujeme proto nákup drtiče a na to navázanou produkci vlastní dřevní štěpky. Tuto štěpku bychom pak poskytovali městu na úpravu některých dětských hřišť, doskočišť a dalších veřejných ploch," doplnil Zdeněk Kolář.