„Program bude zaměřen dušičkově, neboť stále ještě se pohybujeme v doznívajícím dušičkovém období. Půjde o téma tance smrtí, neboť v baroku byla vzhledem k častým válkám a morovým epidemiím myšlenka na smrt všudypřítomná a odrážela se samozřejmě i v umění v takzvaných mementech mori, čili připomínkách smrti. Jedním z těchto mement mori jsou také tance smrti, které se objevují jednak ve výtvarném umění, ale také v hudbě a v tanci," uvedla Štěpánka Gottwaldová z Chrudimské besedy.

„My si tyto tance představíme ve výtvarném umění prostřednictvím přednášky akademické malířky Evy Skarolkové a potom si je představíme v hudbě a tanci, což bude v 19 hodin vrchol celého večera. Půjde o koncert souboru historické hudby a tance Ritornello. Program bude ještě doplněn zábavnou pohádkou, ve které bude mít hlavní roli Smrťáček a program rovněž obohatí výtvarná dílna Ivana Baboráka, která se bude konat u příležitosti výstavy jeho manželky Jany. Jde o výstavu Padesát panenek a dvacet pět obrazů. Neměla bych také zapomenout na přednášku Hany Vítové, která nám popovídá o tom, jak probíhalo restaurování soch sv. Tomáše a sv. Josefa, které zde máme v expozici a jejichž restaurování bylo v nedávné době dokončeno," doplňuje Štěpánka Gottwaldová.

Nenechte si ujít

O své výtvarné dílně se rozhovořil Ivan Baborák. „Nabídka není určena jen dětem, ale do výtvarné dílny může přijít kdokoliv, kdo se chce podívat, jak se vlastně vyrábí panenka podobná těm, jaké jsou v muzeu vystavené. Moje žena ukáže v různých fázích výroby takové panenky, jak má vše správně vypadat a můj workshop bude zacílený na to, jak správně malovat obličej, tedy hlavu. V tom se dost často chybuje a já myslím, že můžu ukázat, jak to správně dělat, doplňuje Ivan Baborák."

Vyprávění akademické malířky Evy Skarolkové zase přenese návštěvníky za výtvarně pojatými tanci smrti do nepříliš vzdálené ciziny, ale také na zámek Kuks a na další místa, kde se lze setkat s tanci smrti ve výtvarném oboru.
Podrobnou videopozvánku najdete na: www.chrudimsky.denik.cz

Program sobotního odpoledne

13:00
Zábavná pohádka Libora Štumpfa nazvaná Jak Smrťáček řádil 
v kryptě

14:00–15:30
Výtvarná dílna Ivana Baboráka 
na výstavě 50 panenek+25 obrazů

15:30
O restaurování soch sv. Tomáše a sv. Josefa s akademickou malířkou Hanou Vítovou

16:00
O tématu tance smrtí ve výtvarném umění s akademickou malířkou Evou Skarolkovou
17:00
Pohádka Libora Štumpfa Jak Smrťáček řádil v kryptě

19:00
TANCE SMRTÍ
Neboli Nebe Nebolí
zpívá, tančí jančí a na dobové nástroje hraje soubor
:II:RITORNELLO:II:
Vlado I. Pecháček, Ladislav Horký, Kamil Remeš, Michael Pospíšil
(zpěv, husle, pošetky, violy da gamba, ciňk, šalmaje, píšťaly, dulcian, dudy-kejdy, niněra, mandolina, loutny dávné i exotické, tiorba, barokní kytary, varhánky…
Vstup je volný

Zdroj: Youtube