Před vchody do chrudimských nákupních center se občas objevují i poměrně zdravě vyhlížející a docela mladí jedinci, kteří tady neúnavně „somrují" drobné peníze na alkohol.

„Hotovost nemám, nákupy platím kartou," zní častá odpověď oslovených zákazníků, po níž flákačům nezbývá nic jiného, než kysele protáhnout obličej. Občas se však někdo přece jen smiluje a to je pak chvíli za co pít. Některým Chrudimákům se ale nelíbí, že alkoholici usrkávají ze své lahve nebo krabice vína hned před obchodem.

„Vidím velmi často před obchodem COOP posedávat bezdomovce jak tam popíjejí víno. Okolo prochází spousta dětí, myslím, že pro ně nejsou dobrým příkladem. Kdy město zavede nějakou vyhlášku proti konzumaci alkoholu na veřejnosti a nějaké opatření např. od městské policie proti těmto bezdomovcům?" ptá se třeba jedna z Chrudimaček na webovém portálu města.

Podle vrchního strážníka Lukáše Dvořáka věnuje chrudimská městská policie problematice bezdomovců velkou část své pracovní náplně. Osoby bývají z míst, kde budí pohoršení, vykázány a strážníci dohlížejí na to, že po sobě uklidí i způsobený nepořádek. Není ale v jejich silách stále kontrolovat veškerá veřejná prostranství. „Jsme v těchto případech do jisté míry závislí i na občanech, kteří se na nás mohou s problémy tohoto charakteru kdykoli obrátit," připomněl Lukáš Dvořák. Slíbil však, že na místo před prodejnou COOP se teď strážníci více zaměří při svých hlídkách a budou se snažit problémové osoby odsud „vytěsnit".