"Kdybychom dostali celý objem peněz najednou, bylo by to mnohem jednodušší, protože rozdělení opravy prodražuje. Střecha na hlavní lodi bude stát zhruba šest milionů korun, ale z našich vlastních zdrojů si takovou částku nemůžeme dovolit vynaložit," říká chrudimský farář Jiří Heblt.

Letos bude dokončená boční střecha a opraví se dešťové svody. Pokud se tempo oprav nezmění, oprava hlavní střechy potrvá ještě čtyři až pět let.

Dominantní chrudimský kostel však potřebuje oprav mnohem víc. „Vitráže jsou z doby poslední velké opravy Františka Schmoranze a už mají životnost za sebou. Teploty a povětrnostní podmínky se na nich podepisují. Jednotlivá sklíčka se uvolňují, vitráž má tendenci se boulit a může se celá rozpadnout. Opravy plánujeme, ale s ohledem na naše možnosti je to spíš hudba budoucnosti," dodává Jiří Heblt.

Na rekonstrukci se každým rokem částkou půl milionu korun podílí i Chrudim. „Příští rok v rámci Programu regenerace městských památkových zón se pustíme do některých částí kostela sv. Michala," doplnil chrudimský starosta Petr Řezníček.

LUKÁŠ VANÍČEK