Po trati 015 Přelouč Prachovice se dostanete k jedinému většímu přírodnímu koupališti v Konopáči. Od nádraží v Heřmanově Městci to sem je asi 1,7 km. Lze se tu nejen koupat, ale i tábořit v kempu.

V samotné Chrudimi, kam jezdí i vlaky po trati číslo 016 Chrudim Moravany Holice, se lze koupat na plovárně, která se nachází pod nemocnicí poblíž Chrudimky. Z nádraží je možné na plovárnu dojít přibližně za 20 minut. K dispozici jsou tu různé vodní atrakce a letošní novinkou je vodní fotbálek.

Chrudim protíná také trať číslo 238 Pardubice Hlinsko v Čechách. Po ní se dostanete i na další plovárnu, která se nachází ve Slatiňanech u řeky Chrudimky v blízkosti sportovního areálu. Z nádraží to je na slatiňanskou plovárnu zhruba 1,5 kilometru.

Oblast Skutečska, která leží podél stejné trati, je zase vyhlášena žulovými lomy, které jsou většinou zatopené a nabízejí velmi pěkné možnosti koupání. Jedním z takových je lom v Prosetíně, který se nachází přímo v obci asi pět minut chůze od prosetínské zastávky. Za návštěvu stojí také lom Leštinka, který je určen hlavně potápěčům, a Mikšův lom, kam lze dojít od zastávky Prosetín směrem ke Skutči. Navíc zde lze zkoumat i pozůstatky úzkorozchodné lomové drážky a vlečky ze stanice Žďárec u Skutče. Své koupaliště má i Holetín a sice asi 1,5 km od zastávky směrem na Dolní Holetín. (bn)