Hejtman Martin Netolický otočil a za prezidenta bude volit Jiřího Drahoše. Úterní debata na TV Prima, kterou ostře zkritizoval, ho v jeho rozhodnutí jen utvrdila.

„Chci, aby ve volbách zvítězil člověk, který má proevropskou vizi směřování Česka, který bude společnost spojovat, nikoliv rozdělovat, který bude ctít ústavu a nebude si ji ohýbat tvůrčím způsobem,“ řekl. Dodal, že nebude dávat lidem doporučení, koho volit.

„Já sám to hodím Drahošovi,“ uvedl. Netolický v roce 2013 volil v prvním kole Jiřího Dienstbiera, v druhém pak podpořil Zemana.

Vteřiny dne 24. ledna 2018
Další Zemanova otočka a lži, volný Svoboda a povodeň v Paříži: Vteřiny dne

Netolický poukázal také na úroveň prezidentského duelu na Primě: „To byla estráda v americkém stylu. Probíraná témata vůbec nespadají do kompetence prezidenta. Naopak výkon prezidentské funkce vůbec nepřišel na přetřes.“

Hejtman Netolický se rozhodl volit Jiřího Drahoše už krátce po prvním kole voleb a svým prohlášením vyvolal poprask. Není běžné, aby se jeden z lídrů ČSSD vzepřel faktickému zakladateli strany. Vzápětí se k němu ale přidali i někteří další sociálnědemokratičtí hejtmani, konkrétně Jiří Štěpán z hradeckého a Josef Bernard z Plzeňského kraje.

Netolický řekl, že vzhledem ke své profesi právníka už nemůže volit kandidáta, který „tvůrčím způsobem“ vykládá ústavu. „Tři miliony z občanů hlasovaly v prvním kole pro změnu,“ uvedl.

Přímá volba hlavy státu podle něj neznamenala změnu kompetencí ústavních orgánů. Česko zároveň není a nemělo by být prezidentskou republikou nebo monarchií.

Jiří Drahoš
Jmenování vlády? Drahoš: Zemanovi nejde o Česko jako o jeho samotného

S tím souvisí i jeho znechucení nad úterním televizním duelem Zemana s Drahošem na Primě, který podle Netolického ignoroval postatu toho, o co v prezidenstkých volbách jde.

„Myslím, že místo protikuřáckého zákona nebo držení zbraní by byla vhodnější témata, která prezident z titulu svých kompetencí skutečně může ovlivnit. Měli bychom ctít jasně určené, hlavně ceremoniální a reprezentativní role prezidenta dané ústavou. Tohle však byla laciná televizní show,“ řekl Netolický.

Za Drahošem stojí i další koaliční partneři krajské vlády (například ODS či lidovci). Naproti tomu KSČM volí Zemana a podporuje ho i ANO. S doporučením centrály Babišovců je zajedno například pardubický krajský lídr hnutí Jan Řehounek. Ten podle svých slov má otazníky kolem zahraničněpolitické orientace Drahoše, dalším důvodem je podpora Zemana druhé vládě Andreje Babiše.

Z prohlášení hejtmana
…„Velmi mě mrzí, že v posledních dvou letech jsme kvůli antipatii prezidenta a premiéra byli svědky trapných scén, které jsou nedůstojné oběma úřadům. Je hezké se neustále bavit u televize a rozhlasu z rádoby vtipných komentářů hlavy státu, ale měli bychom si jasně říci, co vlastně chceme a kam máme směřovat. Přímá volba hlavy státu totiž neznamenala změnu kompetencí ústavních orgánů. Nejsme a nechci, abychom byli prezidentská republika nebo monarchie. Osobně jsem proto velmi citlivý na jakékoliv náznaky autoritativního či jiného modelu řízení státu.“…