Jako by kaplička při svém vzniku v roce 1888 nechtěla zůstat pozadu při letošní bilanci magických osmiček. Své 130. výročí oslaví 13. října, jak se na takovou vesničku sluší a patří. Ve 14 hodin oslavy zahájí malým koncertem vranovští malí i velcí muzikanti, kteří se seskupí pro tuto akci do kapely s názvem Vranovská Sebranka. O půl hodiny později se bude konat bohoslužba, kde promluví v prostranství kolem kapličky farář Pavel Čtvrtečka a vojenský kaplan Milan Novotný. O čtvrté hodině se zájemci vypraví na pouť z Vranova do Ctětína, kde bude požehnáno ctětínské kapli sv. Jana, a o hodinu později se posedí ve ctětínském Kulturním domě nad muzikou, pitím a jídlem.

„Kaplička Panny Marie tvořila kdysi střed vranovského náměstí,“ vypráví Eva Tomková, občanka Vranova, která se snaží o obnovení a hledání tradic místní komunity a života. Zasadila se společně s ostatními občany o to, aby se v kapličce, která byla zavřená, probudil život. Aby se lidé v kapličce sešli a poklábosili, jak bylo zvykem, uspořádala v ní paní Tomková minulý rok čtyři adventní dílničky, díky kterým mohli spoluobčané oslavit Vánoce.

Před Štědrým dnem se tak v kapličce zpívaly koledy, pil čaj a ochutnávalo cukroví, „i kaplička k nám byla důvěřivější a nechala se vyhřívat dechem chatařů i starousedlíků, kteří se tu po několika letech anonymity mohli seznámit,“ radovala se Eva Tomková, doufajíc, že to nebylo naposledy. A nebylo. Kromě velikonočních oslav se v kapličce křtili chrudimští vojáci a od prosince minulého roku se její prostory pravidelně udržují. Jako by kapličce svitla naděje, když v ní v minulých měsících zaplápolaly plamínky svíček, nakukovali do ní občané i kolemjdoucí srnky a zajíci. Plamen svící ale uhasl a vchod orámovala kovová mříž. „Mříž je kompromisem mezi mnou a obcí, která je majitelem kapličky – aby se kaple znovu nezamknula,” říká Eva Tomková. „Doufám, že se nám do budoucna dostane větší podpory obce a získáme dotaci na opravu kapličky,“ dodává Tomková.

Lucie Vostřelová