Mnoha Chrudimákům, zejména těm ze sídliště, se nelíbí, že ztratili výhled do zeleně. „Bydlela jsem třicet let v bytovce přímo před lesíkem, je to katastrofa vykácet tolik krásných stromů. Je mi z toho smutno,“ svěřila se například Vlasta Machatová.

Ve městě už se připravuje náhradní výsadba. Bude mít podobu ovocného sadu pod sídlištěm Větrník. Město navíc sad s paletou ovocných stromů nebude stát ani korunu. „Náhradní výsadbu zaplatí Pardubický kraj, který je investorem stanice záchranky. Sázet se tu má letos na podzim,“ uvedl místostarosta Jan Čechlovský.

Požár v Kemerovu
Hasiči zkontrolují nejen obchoďáky, ale možná i multikina a hotely

Upřesnil i místo výsadby: „Když teď odbočíte z Topolské ulice doleva do kopce na Větrník, tak se jedná o zarostlý svah napravo od vyznačené řady parkovacích stání.“

V SADU POROSTE 25 OVOCNÝCH STROMŮ
Stavbě záchranky muselo ustoupit dvanáct solitérních stromů, osm z nich mělo obvod kmene větší než 80 cm. K vymýcení bylo „odsouzeno“ i 773 metrů čtverečných dalšího porostu, převážně ze stejnověkých smrků a keřů, který sloužil jako izolační zeleň přilehlé železnice. Náhradní výsadbu bude tvořit nová zeleň v okolí záchranky i 25 kusů ovocných dřevin ve zmíněném městském sadu.

Záchranka nyní sídlí v bývalé nemocniční vrátnici. Záchranáři jsou v objektu navíc v nájmu, což komplikovalo veškeré případné opravy. Nová stanice má být dokončená v příštím roce.

Ilustrační foto
O limitovanou výroční edici dýmek je mezi sběrateli stále zájem