Regionální muzeum v Chrudimi otevře v úterý 18. dubna výstavu Pod vrchlíkem aneb 70 let výsadkového vojska v Čechách. Potrvá do 18. května. Na její přípravě se podílel 43. výsadkový prapor Chrudim ve spolupráci s Klubem výsadkových veteránů gen. Klemeše, Vojenský historický ústav Praha a posádkové město Chrudim.

V přízemí muzea je už nyní cítit specifický odér vojenského vybavení. Stěny přednáškového sálu vojáci pokryli maskovacím materiálem, stanem rafinovaně zakryli služební průchod do útrob budovy a po obvodu nainstalovali přehledné panely mapující historii i současnost výsadkových vojsk.

KUDY DOVNITŘ?

Dominantou výstavy je však čtyřkolka, kterou chrudimští vojáci používají. Není to model a během její instalace se ukázalo, že si výsadkáři poradí opravdu se vším.

Každé úterý bude výstava doplněna přednáškou člena klubu výsadkových veteránů, a to vždy od 10 do 12 a od 14 do 16 hodin. Ve čtvrtek 20. 4 a ve středu 10. 5. se ve stejný čas uskuteční přednáška o službě v aktivní záloze u 43. výsadkového praporu.

Protáhnout objemný stroj hlavním vchodem nebylo možné, boční dveře zablokovali lešením dělníci opravující fasádu. Nezbylo tedy nic jiného než otevřít hlavní dveře do budovy Muzea, kudy běžně chodí pouze návštěvníci plesů a koncertů.

Tudy čtyřkolka projela kolem šaten, zatočila vpravo a služebním průchodem ji výsadkáři protáhli do regionálního muzea a odtud dál až do výstavního sálu. Dlužno podotknout, že jim cestu zahradila trojice schodišť, po kterých musel stroj přejet po rampách.

Stěhování skončilo úspěchem. Jak ředitelka muzea Klára Habartová poznamenává, nic se během něj nerozbilo ani nepoškodilo.

TROJÍ VÝROČÍ

Výstava Pod vrchlíkem se koná u příležitosti hned tří kulatých výročí, která si Armáda ČR v roce 2017 připomíná.

Tím prvním je 70. výročí vzniku výsadkových vojsk, které se vztahuje k datu 1. října 1947. Na základě výnosu č.j. 4218 tehdy zahájil svoji činnost 71. pěší prapor československých parašutistů, dislokovaný v posádkách Zákupy, Stráž pod Ralskem a v Hradčanech u Mimoně.

Jak historický název napovídá, prapor navazoval na bojovou činnost všech českých a slovenských parašutistů ve II. světové válce.

U jeho zrodu stáli příslušníci výsadkových skupin, které byly vysazovány londýnským ministerstvem obrany spolu s vojáky a důstojníky 2.

Československé paradesantní brigády, vytvořené v roce 1944 v SSSR. Svými válečnými zkušenostmi, získanými v boji proti fašistickému Německu za svobodu vlasti, pomáhali při výstavbě a formování nového druhu vojska.

„Dále v tomto roce oslavíme 30. výročí znovu založení 71. úderného praporu v Chrudimi, který se v roce 1994 transformoval do podoby dnešního 43. výsadkového praporu," uvedl praporčík Robert Otáhal.

A třetí oslavou je 20 let od vzniku 4. výsadkové roty, první plně profesionální jednotky Armády ČR.