„Když to tak počítám, budu mít vždy týden na to, abych jednu výstavu uklidila a připravila novou," poznamenává kastelánka. Jednotlivé expozice však budou s Luží spojené víc než jenom tématem.

Vystavené exponáty totiž pocházejí především z domácností obyvatel Luže a jejího okolí, které kastelánka oslovuje a z jednotlivých kousíčků, starých pekáčů, hodin, hrníčků i dalších drobností sestavuje celou výstavu. Každou připravovanou akci Hana Truncová doprovází heslem: „Pojďte a zapojte se do ní se mnou. Udělám si jí podle svého."

Počínaje 4. dubnem tak začne na Košumberku Velikonoční výstava, jejíž vernisáž doplní autorské čtení Kamily Skopové o staročeských tradicích. Na své si přijdou i milovníci divadla, neboť o den později na hrad přijedou obyvatelé nedalekého Rychmburku, aby zde sehráli dramatický kus nazvaný Ukřižování Ježíše.

Košumberk je také oblíbeným místem snoubenců, kteří si v jeho zdech říkají své „ano". Ledva utichnou oslavy jara a Velikonoc, od 1. května začne výstava věnovaná právě svatebčanům.

Turisté pomocníci

O tématu další akce na hradě rozhodla šťastná náhoda. V jedné místnosti visí na stěně obraz Václava V. Jeníčka, předsedy Družstva pro záchranu hradu Košumberk, které zříceninu zachránilo. Jeho autorem byl místní učitel František Horský. Jeho dva synové se do Luže občas vracejí a při nedávné prohlídce hradu poznamenali, že ten obraz maloval jejich otec.

„Já jsem jim hned nevěřila," vzpomíná Hana Truncová „Ale pak mě napadlo udělat na Košumberku výstavu obrazů Františka Horského. Oslovila jsem místní, jestli doma nemají obrazy nebo vzpomínky na pana učitele. Jeho synové přislíbili tolik děl, že bych na výstavu potřebovala spíš sokolovnu, než hrad," doplňuje s úsměvem kastelánka.

Vernisáž se uskuteční 
6. června. Předcházet jí bude přednáška právě o Václavu V. Jeníčkovi. Bude to také datum první muzejní noci na hradě, neboť se kastelánce podařilo přihlásit Košumberk do Asociace muzeí.

I za následující výstavu věnovanou škole opět „může" jeden z turistů, neboť se nabídl, že hradu věnuje starou školní lavici. Bližší informace lze nalézt za webu města a ve vysílání Rádia Luže.