Kromě už takřka poutního Hrádečku nedaleko Trutnova se totiž po tomto víkendu dostala na mapu odpočinkových sídel českých hlav státu i malá chaloupka v České Čermné u Náchoda, kde své volné chvíle tráví už několik let nový český prezident Petr Pavel. Zdejší lidé jsou na svého „lufťáka“ patřičně pyšní. Jeho podpora je zde totiž nebývalá a byla vidět při obou kolech prezidentských voleb.

A zdejší lidé jsou na svého „lufťáka“ patřičně pyšní. Jeho podpora je zde totiž nebývalá a byla vidět při obou kolech prezidentských voleb. Při té rozhodující se ve zdejší hasičárně sešla snad čtvrtka vesnice a místo, odkud vyjíždějí zdejší dobrovolní hasiči si nic nezavdalo s pražským volebním štábem Petra Pavla. Každý, kdo přišel s sebou nesl nejenom něco dobrého k snědku, ale snad na nikom na klopě nechyběl odznáček s generálovou podobiznou. A i když ze začátku cloumala lidmi malá nervozita, tak s postupem času, kdy se postupně rozevíraly nůžky mezi Pavlem a Babišem, tato nervozita mizela a již od začátku všichni pevně věřili, že právě Pavel bude novou hlavou státu. 

V České Čermné měli o budoucím prezdientovi jasno od prvních chvil od uzavření volebních místností. Petr Pavel tu má velkou podporu. A to i díky tomu, že sem jezdí dlouho na chalupu. Po Havlovi tak bude dalším východočeským chalupářem i Petr Pavel.Zdroj: Deník/Petr Vaňous„Je to náš Čermák a jsem ráda, že budeme mít takovou hlavu státu. Poznali jsme ho jako velmi skromného člověka, který se zapojuje i do dění v obci. A jsem ráda, že právě on bude prezident,“ neskrývala nadšení nad probíhající volbou paní Petra, která šla vydýchaný vzduch, který se, spolu s euforií, dal v hasičárně krájet, vydýchat ven na jednu cigaretku. Mezitím se z útrob místního „volebního štábu“ stále častěji ozývalo: „Pavel na Hrad.“

Veselí ještě více přiživil místostarosta obce Josef Štěpán, který krátce po 15. hodině na chvíli ztišil v hasičárně podporovatele, aby oznámil, že v České Čermné generál jasně zvítězil. „Z 331 lidí, kteří odhalovali, dalo Pavlovi hlas 280 a Babišovi jen 50. Pavel tak u nás vyhrál jasným rozdílem a získal takřka 85 procent hlasů,“ zahlásil místostarosta. Jeho slova dala další impuls k veselí a rozdělávání nejen šampaňsk ého, ale i k naražení dalšího sudu. „Člověku přeci jen trošku vyschne, při tom fandění,“ řekl jeden z přítomných a ihned s půllitrem připil na novou hlavu státu.

Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb...
Poučí se Babiš z prohry? Pokud ne, skončí

A zatímco oslavy nebraly konce, vypravil se Pavel Cejnar, v dnes již takřka legendární flanelové košili, k nedalekému stavení, kde se již od prvního kola prezidentského klání skví ledkový nápis Pavel na Hrad. Za slovem hrad totiž bylo dlouho připraveno i písmenko ě, které nakonec dalo nápis Pavel na Hradě. „Doteď jsem nevěděl, ke vás najdu, ale teď už to vím. Budete na Hradě. Tak vítejte,“ řekl při oddělávání zaslepeného písmenka Pavel Cejnar, který bydlí jen pár metrů od chalupy nového českého prezidenta. „Nikoho lepšího jsem si přát nemohl. Je to nejen dobrý soused, ale i dobrá volba pro Českou republiku. V tom klání totiž zvítězi správný a charakterní člověk,“ doplnil Cejnar a spěchal zpět k hasičárně, kde spolu se svým bratrem ještě právě vítěznou tečku za volbami dokreslil malý ohňostroj. „A snad jej brzy předvedeme i panu prezidentovi. Už se těšíme, kdy k nám přijede,“ doplnil Cejnar. 

Pro úplnost je třeba dodat, že Pavel vyhrál nad Babišem i na celém Náchodsku. Novému prezidentovi zde dalo hlas 36 755 lidí (60,52 procent). Andrej Babiš dostal 23972 hlasů (39,47 procent). Volby k urnám na Náchodsku přitáhly 71 procent voličů.

OHLASY:

Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje (ODS)Zdroj: ArchivMartin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje (ODS): Gratuluji nově zvolenému prezidentovi a přeji jemu i všem občanům této země, aby se mu dařilo naplňovat svůj mandát důstojně a s odpovědností, ke které jej důvěra projevená voliči zavazuje. Vítězství ve volbách je pouze začátek náročné cesty. Čeká jej na ní mnoho úkolů, mezi něž patří vrátit svým osobním příkladem a přístupem nejen prezidentskému úřadu, ale i politickému prostředí v naší zemi slušnost a vzájemný respekt a namísto favorizovaní zájmů vybraných jedinců či skupin vytvářet prostředí pro kultivovaný dialog. Tak tedy hodně štěstí - nám všem!

Jan Vápeník, herec Klicperova divadla: Volil jsem v obou kolech Petra Pavla, protože bych rád, aby se na Hrad vrátila důstojnost, čest a pevný proevropský postoj. Z jeho výhry mám velikou radost, protože jak Václav Havel kdysi mluvil o blbé náladě, tak teď se mi zdá, že se ta nálada začala zlepšovat. Potvrdilo se mi, že většina lidí vnímá pana Babiše jako jakousi hrozbu ve smyslu směřování naší republiky na východ a ve smyslu všech těch průšvihů kolem jeho firem.Mám pocit, že oba sice byli v komunistické straně, ale pan Pavel se rozhodl zasvětit po revoluci život službě státu. Pan Babiš se rozhodl, že bude makat sám na sebe a to dělá vlastně celou dobu. Jsem radši, že je tam chlap, který to má v hlavě nastavené tak, že chce dělat něco pro republiku.Děkuji všem, kteří k volbám přišli, ať volili tak nebo tak. Mám radost, že účast ve volbách byla takto vysoká a že lidem není jedno, kdo bude českým prezidentem. A to je strašně dobře. Pro mě to byla jasná volba od začátku.

Jan Lipavský - Bez politické příslušnosti, advokát: Volby dopadly skvěle, čekal jsem osobně, že zvítězí Petr Pavel, měl i můj hlas. Nečekal jsem ani velké drama, musím ale uznat, že rozdíl byl nakonec ještě větší, než jsem si myslel, že bude. Věřím, že Petr Pavel bude dobrým prezidentem, že nebude opozicí vnímán jako kandidát vládních stran a hlavně že bude dělat po delší době opět čest naší zemi v zahraničí. Věřím také, že bude vědět, kde je jeho ústavní pozice a že budeme mít, jako Česká republika, opět konzistentní zahraniční politiku.

Zbigniew Jan CzendlikZdroj: ArchivZbigniew Jan Czendlik, kněz z Lanškrouna, moderátor Českého rozhlasu 2: Jsem z výsledků nadšený. Dostal jsem se to takové euforické nálady. Mohu se radovat z věcí, které mi jsou milé a sympatické. A takový je i Petr Pavel. Myslím si, že začíná nová éra pro Českou republiku. Věřím, že je Petr Pavel silná osobnost. Jen tak něco ho nezlomí. Nepochybuji o tom, že jeho působení na Hradě budeme hodnotit podobně jako působení ve stejné funkci prezidenta Havla.

Tomáš Magnusek, režisér, Náchod: Zásadní u těchto voleb je, že už je máme za sebou. Bohužel jsme totiž byli svědky toho, že se lidé kvůli oběma kandidátům dokázali rozhádat. A to i v rodině. Tyto volby totiž ukázaly, že, i když máme demokracii, tak s ní neumíme zacházet. Tím, že pan Pavel vyhrál s tak obrovským rozdílem, tak snad jeho mandát bude pro něj jednodušší tím, že dokáže oslovit i lidi z druhé strany barikády a dokáže jim, že je prezidentem všech. Pro řadu lidí totiž právě Pavel představuje naději. A pro něj je to závazek tu naději splnit. Těm, co jej nevolili, bych pak vzkázal, ať mu tu šanci dají.

František KinskýZdroj: ArchivFrantišek Kinský, majitel Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, podnikatel: Ve 2. kole prezidentských voleb jsem stejně jako v prvním kole dal svůj hlas generálu Petru Pavlovi. V obou případech jsem věřil ve vítězství Petra Pavla. S výsledky jsem velmi spokojený a současně přesvědčený, že v osobě nového prezidenta Pavla se na Pražský hrad vrátí slušnost, pravdivost, rozvaha, srozumitelnost a nestrannost. Věřím, že se prezidentskému úřadu s nestranickým prezidentem vrátí důstojnost a naděje a že Petr Pavel bude jako hlava státu lidi spojovat a ne rozdělovat.

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje: Prezidentem České republiky byl zvolen armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Srdečně blahopřeji ke zvolení a jménem samosprávy Pardubického kraje zvu nového pana prezidenta k návštěvě našeho kraje. Těším se na spolupráci v této nelehké době.Myslím, že průběh volební kampaně, zejména mezi prvním a druhým napověděl mnohé. Nicméně i tak platí "sláva vítězům, čest poraženým". Držím pěsti nové hlavě státu a doufám, že se brzy uklidní vášně uvnitř společnosti. Úkolem všech politiků je tomu napomáhat. Pokud to bude v mých silách, budu se maximálně snažit k tomu přispět také.

Josef Fidler, tkadlec, Hlinsko: Nebylo žádným tajemstvím, že jsem Petra Pavla od samého začátku jeho kandidatury podporoval. V tom, že se stává hlavou státu, vidím obrovskou naději a šanci, že se prezidentskému úřadu vrátí noblesnost a patřičný respekt. Je třeba, aby se mu vrátila důvěra, která doposud chyběla.

Martin Kolovratník, poslanec, Pardubice: Blahopřeju k výsledku voleb a k mandátu prezidenta České republiky. I já mohu být politikem jen a pouze díky vůli voličů, kteří dnes rozhodli. Beru to a ctím to. Moc moc prosím, buďte prezidentem všech občanů České republiky. Ať se nám daří. A ohromné díky 2,4 milionů voličů, kteří podpořili našeho kandidáta Andreje Babiše. Je to závazek a je to velká důvěra. Nezklameme vás. Pracujeme dál.

Ivan BaborákZdroj: ArchivIvan Baborák, výtvarník, Přestavlky: Neměl jsem radost, že vybírám ze dvou kandidátů, kteří si zadali s bolševikem. Po dvou prezidentech z prognosťáku, zloději protokolárního pera a toho druhého, co nás tahal do sféry Ruska a Číny, jsem čekal, že se dočkám někoho nezatíženého minulostí. Ale než slovenského migranta blekotu, raději generála kterého budu moci respektovat, a budu na něho pyšný. Myslím, že už si to moje země a my Češi zasloužíme… Věřím, že nastává nová éra.

Eva Hrušková, rodačka Česká Skalice, herečka: Ze začátku mě překvapilo, že pan Pavel v prvním kole v mém rodném městě nezvítězil. Druhé kolo to však napravilo. A za to jsem ráda. Domnívám se, že pro velkou část národa je v jeho osobnosti člověk, kterého si může vážit a který toho již v minulosti pro svoji zemi dost vykonal. Dokonce byl ochoten položit i život. Teď snad tento člověk, který je zosobněním klidu, zase celou zem sjednotí. K tomu mu však musíme pomoci všichni. Jsme velmi malý stát na to, abychom se spolu nedohodli. A tak doufám, že se postupně začnou zahlazovat ty příkopy mezi lidmi a lidé opět chápat i ty s odlišným názorem.

Krakonoš Luba z Vrchlabí (Lubomír Kočíb): „Přiznám se, že generál nebyl ten, komu jsem dal svůj hlas. Volil jsem Babiše. Výsledek zvolení nového prezidenta ale respektuji. Svět se nezastaví kvůli tomu, že nevyhrál ten, koho jsem volil. Přál bych si, aby přestalo vzájemné odsuzování rozdílných názorů, aby společnost nebyla tak rozdělená. Oba tábory by se měly shodnout na stejném cíli, abychom se měli dobře, a za tím jít jednotně jako národ a nevymýšlet nevraživé politické boje.“

Libor Kasík, ředitel UFFO Trutnov: "Petr Pavel prezidentem znamená dobro pro nás všechny, byť to mnozí teď nevidí, protože na svět se díváme z mnoha úhlů a přes nejrůznější bariéry, které nám život přináší. Západ má mnoho chyb, ale neoddiskutovatelně k němu patří svoboda volby každého z nás. K tomu musí mnoho států teprve dojít. A Petr Pavel je zárukou, že v tomto společenství, jehož základem je svoboda, chceme zůstat a zůstaneme. A že zároveň s rozumem, klidem a silou bude schopen přispívat k dosažení smysluplných cílů tohoto našeho světa."

Daniel Kvasnička, 63 let, kazatel Církve bratrské, Litomyšl: Jsem spokojený a mám radost. Rád jsem mu pomáhal v kampani. A myslím, že budeme mít i nadále více práce, než kdyby vyhrál protivník. Kdo může něco dělat a my teď můžeme, protože máme zastání, tak musí něco dělat a dosvědčit to, co jsme v kampani říkali všelijakým způsobem.

Michal Kortyš, 60 let, senátor, Litomyšl: Po prvním kole prezidentských voleb jsem počítal s tím, že vyhraje Petr Pavel. Nevolil jsem proti Babišovi, ale volil jsem generála, protože mi vyšel z kandidátů nejlépe a to, co říká, je mi vlastní. Pro mě to byla jasná volba. Je to férový muž, který třicet let sloužil našemu státu a jako prezident dodá tomuto úřadu konečně trochu důstojnosti, státnickosti i prosté a obyčejné slušnosti. Už je na čase, aby na Hradě reprezentoval někdo naše lepší, nikoliv horší vlastnosti. Nebe se vyčistilo.