Naopak. „Opravujeme, co se dá, abychom už 12. prosince během vánočního jarmarku mohli otevřít. Budou následovat i vánoční prohlídky a otevřeno bude i přes svátky," říká kastelán Jaroslav Bušta.

Fasáda i střecha

Velmi razantními opravami v současné době neprochází samotný zámek, ale jeho přilehlé budovy. Řemeslníci začali pracovat na nové fasádě domu číslo popisné 30, takzvané lesovně a nové střechy se konečně dočká zahradnický dům. Každá investiční akce si vyžádá zhruba půl milionu korun.

Vedení zámku se mohlo do oprav pustit nejenom díky příspěvku od ministerstva kultury, ale svůj podíl na tom mají i samotní turisté. Návštěvnost objektů spadajících pod Národní památkový ústav byla srovnatelná s rekordním loňským rokem. „Vstupné je součástí rozpočtu, takže se dá říci, že čím více turisté památky navštěvují, tím více přispívají na jejich opravu," poznamenává Jaroslav Bušta.

Zpátky do okrové

Chátrající budovy v sousedství zámku by měly být opravené ještě do konce roku a skutečně si to už zasloužily. Střecha zahradnického domu byla už v havarijním stavu. „Na půdě vanička vedle vaničky na chytání vody," popisuje kastelán zoufalou situaci, neboť poslední větší rekonstrukcí prošla střecha ještě před druhou světovou válkou.

„Krov je nutné po odstranění latí zkontrolovat, poškozené části vyměnit a především uklidit samotnou půdu, kde se nastřádalo za desítky let spousta nepořádku," doplňuje Jaroslav Bušta.

Ještě před začátkem oprav si na oprýskané fasádě lesovny mohli návštěvníci prohlédnout, jaké barvy se na ní střídaly. Před rokem 1800 byly stěny natřené barokní růžovou. Během úpravy zámku do klasicistní podoby byla velmi módní zelená a zelený kabát dostaly i přilehlé budovy. Během úprav v romantickém slohu „frčela" okrová. A nádech světlého okru dostane i zbrusu nová fasáda.

„Stejně světle okrový byl i celý zámek, než jej v 80. letech natřeli na bílo. Bílá tu na fasádách nikdy nebyla a rádi bychom se vrátili zpátky k okrové. Třeba se povede dostat nějaký příspěvek, člověk nemůže nikdy předjímat," popisuje kastelán Bušta možné další úpravy šlechtického sídla.

Vedení zámku také myslí i na pohodlí návštěvníků, proto by ještě do konce letošního roku měla být hotová kompletní rekonstrukce sociálního zařízení. Už během vánočních prohlídek by si turisté mohli ulevit v mnohem příjemnějších prostředí, než dnes.