Lidé si se zájmem prohlíželi pečlivou přípravu letu, a to včetně pětice zdravotnic, které dostaly adrenalinový zážitek jako odměnu za práci v nouzovém covidovém období. Ženy z anesteziologického oddělení byly kvůli náporu nakažených pacientů přesunuty na oddělení ARO Chrudimské nemocnice, kde prožily vskutku náročný pracovní nápor. Možná právě díky pevným nervům si před startem balónu zachovaly chladnou hlavu.

Zdroj: Youtube

"Dobře to dopadne," byly přesvědčené. Pocit bezpečí cítily i ze sympatického pilota, který jim vše vysvětlil a ukázal. Na cestu dostaly lahev sektu a skleničky, takže přípitek ve vznášejícím se kolosu mířícím k zapadajícímu slunci byl ještě umocněn.V sobotu večer akce pokračovala, a to ,,Závodem o Pařez" neboli Přeletem městských lesů, geoparku a CHKO Železné hory. Cílem přeletu byla rozhledna Bára a piloti si mohli sami zvolit místo startu. Ještě ráno nebylo počasí balónům nakloněné.

"Vítr má rychlost čtyři až pět metrů za vteřinu, což není příznivé. Ideální jsou dva až tři metry," vysvětlil meteorolog Jiří Vašíček. Jeho předpověď, že vítr utichne se západem slunce, se vyplnila, a tak mohli balonáři vzlétnout nad rozhlednu Bára a utkat se v soutěži, která spočívá ve shození pytle s pískem a dlouhou stuhou co nejblíže k vyhlídkové věži.V neděli měla akce pokračovat dalším kláním, ale klimatické podmínky, déšť a bouřky, neumožnily start. Týmy přišly o jeden přehlídkový den, navíc se akce uskutečnila s mnohem menší účastí než v minulých ročnících. "Bohužel, ve stejném termínu se konala velká akce ve Francii. Menší počet také souvisí s covidovou situací, kdy jsme v Chrudimi uspořádali přehlídku v komorním rázu," vysvětlil jeden z organizátorů víkendové akce Jiří Lacina.

Pro tmavomodré borůvky chodíme koncem července na své oblíbené místo.
FOTO: Borůvkové léto! Z lesních plodů vaříme dobroty

Z ploché dráhy v pátek večer vzlétlo pět balónů, a to byl teprve začátek celé víkendové akce. V sobotu se od 19 hodin uskuteční tradiční ,,Závod o Pařez" neboli Přelet městských lesů, geoparku a CHKO Železné hory. Cílem přeletu je rozhledna Bára a piloti si mohou sami zvolit místo startu. Neváhejte a přijďte se pokochat nebem plným balonů.

Vzhledem k aktuálním meteorologickým podmínkám může ve všech případech dojít ke změně místa a času vzletu. Článek budeme průběžně aktualizovat a doplníme fotogalerii i videa z této výjimečné akce.