Jako další se ve dveřích objevuje jednadvacetiletý Jiří Mariánek, který přichází volit potřetí v životě. Kandidáty na volebním lístku zakroužkované nemá, vybral si pouze konkrétní subjekt, ale i to byla těžká volba. „Nemohl jsem se rozhodnout, zvítězila ta strana, který mi byla nejsympatičtější. Její zástupci mě oslovili na ulici, tak jsem se nechal 'ukecat'," žertuje Jiří a odchází.

Pro Jiřího Kostečku nebylo rozhodování žádným problémem. „Odjakživa jsem měl jasného favorita a tomu jsem dal hlas i tentokrát," říká muž, na němž si mnohdy až masivní kampaně vylámaly zuby: „Předvolební kampaně mě nechaly chladným, přišly mi nucené," dodává.

Volby do krajských zastupitelstev znamenaly hned dvojí prvenství pro devatenáctiletou Kristýnu Krajánkovou z Chrudimi – poprvé půjde odevzdat svůj hlas a poprvé také zasedla ve volební komisi. „Je pravda, že krajské volby nejsou tak oblíbené, ale jeden můj kamarád kandiduje, tak bych jej chtěla podpořit. Obecně si ale myslím, že kraje mají smysl," poznamenává mladá volička.

PRVNÍ HLASY

Když ve Vlčnově udeří druhá hodina, v tamní volební urně se hned objeví dvě obálky. Žádný nedočkavý volič sem však nepřiběhl. To svůj hlas odevzdali dva členové volební komise. „Ty byly tréninkové," smějí se všichni. Ze 124 možných voličů sem zatím nikdo nezavítal, přesto osazenstvo volební místnosti věří, že alespoň část dorazí.

Nuda tu však nehrozí. „Máme kávu, koláče, bonbony," vypočítává komise seznam zásob. Volnou chvíli tráví její členové v družném hovoru a vzpomínkách na nejrůznější cesty.

VÝBĚR ZA POCHODU

Krajské volby 2016Zdroj: Lukáš Vaníček

V budově chrudimské Základní školy U Stadionu se nacházejí hned dvě volební místnosti, tak je tu provoz dost velký. Voliči se od rodičů jdoucích si vyzvednou ratolesti odlišují tím, že v rukou třímají modré obálky. Jednou z nich je i paní Eva, která za chůze listuje kandidátkami. „Vybráno mám, jen je musím najít," poznamenává nepřítomně.

„Tři lidé se k nám snažili dostat ještě před druhou hodinou," hodnotí zájem o volby ze strany veřejnosti Josef Sulanský, leč podle jeho odhadů dorazí k urnám zhruba 30 – 40 procent občanů.

Krajské volby 2016Zdroj: Lukáš Vaníček

K volbám se chystá také zhruba 20 klientů Domova sociálních služeb ve Slatiňanech. „Kdo volit chce a má platný občanský průkaz nebo pas, tak svůj hlas odevzdat může. Buď jdou do volební místo přímo v doprovodu našeho sociálního pracovníka, nebo za nimi přijde část komise v přenosnou urnou," říká ředitel Domova Miroslav Kubín.

STARÁ OBČANKA

Ostatně, právě volby v mnoha případech odhalí, že dotyčný už má propadlý doklad totožnosti. Stejně jako vloni je chrudimským občanům zajištěna možnost okamžitého vystavení náhradního dokladu, a to na Městském úřadě Chrudim v sobotu od 8 do 14 hodin. V pátek to šlo od 14 do 22.

„Nejlepší je dopředu zatelefonovat a domluvit se na návštěvě úřadu," uvedla včera vedoucí odboru správního Městského úřadu v Chrudimi Eva Doležalová.
V okresním městě žije 18 659 oprávněných voličů. Z toho osmačtyřicet požádalo o voličských průkaz. Volebních okrsků je dvacet devět, tento počet je stálý a nemění se ani volební místnosti. (lv, ron)