Z toho, co se dělo kolem tragické nehody, ke které došlo v sobotu v Pardubicích, až mrazí. Srazil se motocykl, osobní automobil a autobus.

Takto dramatické chvíle zaznamenali dispečeři pardubické záchranky:

„Hlášení o dopravní nehodě bylo operačním střediskem přijato na tísňovou linku 155 v čase 12.09 hodin jako nehoda motocyklisty s lehkým zraněným. Na místo byla ve 12.10 vyslána výjezdová skupina RLP (rychlá lékařská pomoc – posádka: řidič, zdravotník, lékař) Dukla.
Další hovor na tísňovou linku přišel v 12.13 a oznamovatel hlásil tři smrtelně zraněné osoby. Na místo byla ve 12.14 vyslána RZP (rychlá zdravotnická pomoc – posádka: řidič, záchranář) ze stanoviště Pardubičky. Byla prověřena akceschopnost všech výjezdových skupin v Pardubicích,“ popsal dramatické první minuty mluvčí záchranky Otomar Kušička.

Jeli nadoraz

V té chvíli byly ve městě k dispozici už jen další dvě sanitky – RLP Pardubičky v té době řešila kolapsový stav v restauraci Globus a druhá RZP Pardubice ošetřovala vězně ve věznici Pardubice.

„Proto byla dále na místo ve 12.16 hodin vyslána RLP Holice. Všechny jinde v Pardubicích zasahující výjezdové skupiny byly požádány o výjezd k této dopravní nehodě, samozřejmě za předpokladu, že to umožňoval stav aktuálně ošetřovaného pacienta,“ vysvětlil Otomar Kušička.

„RLP Dukla dojela na místo nehody ve 12.18 hodin a podle situace na místě byla ihned požádána o výpomoc i letecká záchranná služba z Hradce Králové. Na místo jako druhá dorazila RZP Pardubičky v 12.19, RLP Pardubičky po ošetření pacienta v restauraci Globus dojela ve 12.28 hodin. Paradoxně RZP Pardubice, která ošetřovala vězně ve věznici a byla místu dopravní nehody nejblíže, se dostala k dopravní nehodě až ve 12.29! RLP Holice přijela na místo ve 12.30 hodin a vrtulník přistál na křižovatce ve 12.31 hodin,“ uvedl Kušička.

V té chvíli už jela záchranka nadoraz. Na celém Pardubicku byla k dispozici pouze jediná sanitka, a to v Přelouči.

Vlivem šoku se pral

A záchranáři na místě se měli co ohánět. Zdánlivě nekonečné první minuty musí na tři zraněné vystačit pouze dvě posádky s jediným lékařem. Přitom ale bojují o život jednoho ze spolujezdců, kterému přestává bít srdce. I s pomocí svědků zdravotníci zahajují resuscitaci. Pomáhají dokonce i přítomní novináři, práce jde na chvíli stranou, když je potřeba pomoci uklidnit a přemístit na nosítka zraněného motocyklistu, který se zřejmě vlivem šoku se záchranářem pere.

Pomohlo by více sanitek? Na místě nehody byl v prvních chvílích nedostatek zdravotníků znát. „V daný moment šlo o zcela výjimečnou situaci, která už hraničila s krizovým scénářem pro spuštění traumaplánu určeného pro hromadné nehody. Na místo mohl být ještě povolán další vrtulník z Prahy nebo Olomouce a další záchranky z Chrudimi či Přelouče. Je pravda, že bychom v této situaci uvítali možnost mít v Pardubicích o jednu posádku navíc. Otázka ale také je, jak by se však takové navýšení promítlo do rozpočtu záchranky a jaká by byla vytíženost této další posádky v běžné službě,“ uzavřel mluvčí záchranky.

Časový sled událostí

12:09 první telefonát na linku 155 oznamuje lehce zraněného motocyklistu
12:10 na místo vyráží první sanitka RLP Dukla
12:13 další telefonát na linku 155 oznamuje 3 těžká zranění na místě nehody
12:14 na místo vyráží RZP Pardubičky
12:14 výzva zbývajícím sanitkám v terénu - RZP Pardubičky a RLP Pardubičky k co nejrychlejšímu přesunu na místo nehody. Obě posádky v danou chvíli ošetřují pacienty jinde
12:15 o závažnosti nehody vyrozuměn HZS Pardubického kraje
12:16 na místo vyráží RLP Holice
12:18 první sanitka RLP Dukla přijíždí na místo události
12:19 druhá sanitka RZP Pardubičky přijíždí na místo události
12:20 zdravotníci začínají resuscitovat spolujezdce z osobního automobilu, stabilizují další dva zraněné
12:21 dispečink 155 žádá o asistenci vrtulník záchranné služby
12:25 příjezd 3 vozidel HZS Pardubického kraje, hasiči se okamžitě pokoušejí vyprostit zaklíněného řidiče a asistují zdravotníkům. Zároveň se snaží neutralizovat vytékající palivo z havarovaných vozidel. Hrozí akutní nebezpečí požáru. Velitel zásahu žádá o posilu.
12:28 třetí sanitka na místě události - RLP Pardubičky
12:29 čtvrtá sanitka na místě události - RZP Pardubičky
12:30 pátá sanitka na místě události RLP Holice
12:31 vrtulník záchranné služby přistává na místě události

KOMENTÁŘ: Sanitky jsou, ale jak pro koho…

Taky jste si všimli, kolik sanitek se prohánělo v minulých dnech Pardubicemi? Krásné nové „protikorupční“ sanitky od TOP 09, modrými agitačními sanitkami se holedbá sociální demokracie… A jakpak vypadá vozový park pardubické záchranky, která místo předvolebního slibování horů dolů jednou za čtyři roky zachraňuje lidské životy každý den? Za minimální mzdy a s vozidly, která mají nejlepší léta už dávno za sebou. Zdravotnictví je u nás priorita hlavně před volbami. Po nich se pak svorně brečí, že na nic nejsou peníze. Ale hlavně že na volební kampaň se zlaťáky najdou. To nás vážně vytrhne, milí politici!