Nárůst uchazečů zaznamenala i Střední průmyslová škola stavební Pardubice. „Letos máme o 38 žáků více než loni a zhruba o devadesát žáků více než v předloňském roce. Chceme jít s vývojem trhu práce a trendu zaměstnavatelů,“ uvedla ředitelka školy Renata Petružálková.

Pandemie také ukázala, že je zvýšený zájem o studium zdravotnických škol. Ačkoliv tato nelehká situace ukázala, jak je zdravotnictví těžkým oborem. Mnoho žáků už pomáhalo v nemocnicích v první linii.

Škola se snaží žáky podporovat co nejvíce. Například v době pandemie upřednostnila odborný výcvik a na škole probíhala individuální výuka, tak aby studenti byli připraveni na praktickou část maturitní zkoušky.

Nyní se škola chystá čerpat prostředky z národního plánu obnovy a peníze využije především na doučování praktického výcviku. „Těch peněz není hodně, proto upřednostníme praktický výcvik,“ upřesnila ředitelka Petružálková.

Na náměstí vyrostlo městečko mobilních ordinací s lékaři z různých oborů.
FOTO: Pernštýnské náměstí patřilo zdravotníkům

Školy v Pardubickém kraji na tento trend reagují a některé se vracejí k tradicím. Pardubický kraj například otevřel při Gymnáziu Karla Václava Raise v Hlinsku učební obor výrobce potravin – mlékař. V současné době to je jediný svého druhu v republice.

Zájem studentů o řemeslné obory je také reakcí na poptávku zaměstnavatelů. Odborné předměty jsou v dnešní době perspektivní, zaměstnavatelé mají nedostatek pracovníků.

Firmy v době pandemie přišly o zaměstnance ze zahraniční a zůstaly odkázány na domácí trh práce. Covid tak naplno ukázal, že je nedostatek řemeslníků. „Odborné vzdělávání by mělo mít větší význam, než doposud mělo,“ konstatoval Kozel.

Školy na tento trend reagují a některé se vracejí k tradicím. Pardubický kraj například otevřel při Gymnáziu Karla Václava Raise v Hlinsku učební obor výrobce potravin – mlékař. V současné době je jediný svého druhu v republice.

„Doteď se na odborné obory zapomínalo,“ dodal radní Kozel.

Plánovaný železniční most přes budoucí dálnici D35 u svitavského Lačnova. Bude se stavět dřív než samotná dálnice.
Dálnice D35 u Svitav bude až v roce 2025. Železniční most přes ni ale už za rok

Nyní se kraj snaží tyto školy podporovat například novým vybavením a penězi na IT technologie.

Pandemie také přinesla zvýšený zájem o studium zdravotnických škol, ačkoliv tato nelehká situace ukázala, jak je zdravotnictví těžkým oborem. Mnoho žáků už pomáhalo v nemocnicích v první linii.

Na střední školy nyní přicházejí silné ročníky, co se počtu žáků týče. „Školy v Pardubickém kraji jsou na to připravené,“ konstatoval Kozel.