Budoucí středoškoláci se zde setkali s dílnami vybavenými moderní technikou a především poznali atraktivní profese, v současnosti tolik žádané na pracovním trhu.

Hlavním sociálním partnerem SOŠ a SOU technického Třemošnice je Kovolis Hedvikov, která školu podporuje nejen finančně či materiálně, ale jejím žákům nabízí také atraktivní firemní stipendia v rozsahu 2 500 až 5 000 korun. „Momentálně v naší firmě vykonává praktický výcvik i čtyřicet žáků třemošnické střední školy a učiliště," upřesnila zástupkyně Kovolisu Hedvikov Renata Brumerčíková.

V rámci manuálních činností se žáci 7. až 9. tříd seznamovali v průběhu TECHNOhrátek s učebními a maturitními obory obráběč kovů, nástrojař, mechanik seřizovač, strojní mechanik, mechanik strojů a zařízení a truhlář – operátor dřevařské a nábytkářské výroby. Při této příležitosti se dozvěděli, že strojírenské podniky ve městě i blízkém okolí nabízejí 2 100 pracovních míst.

„Absolutorium SOŠ a SOU technického v Třemošnici tak skýtá velice dobrou perspektivu pracovního uplatnění," doporučil účastníkům radní pro školství Pardubického kraje Bohumil Bernášek.

„Některé aktivity, které tentokrát žáci plnili, byly poměrně náročné. Museli například složit stoličku, frézovat v kovu drážky, řezat železo, stříhat plech nebo soustružit válcovou plochu. Naopak si velice dobře poradili u počítačů při modelování plastové klíčenky s logem školy a její následné výrobě," přiblížila pracovní náplň na šesti speciálních pracovištích manažerka projektu TECHNOhrátky Helena Bártlová. (tz, lv)