Ten spočíval v tom, že se žáci pod vedením výživové poradkyně Ivy Víravové pustili do vaření pomazánek vhodných na svačinu, a to ze surovin běžně dostupných a jasně poznatelných.

„Smíchali jsme červenou řepu, vajíčko a čerstvý sýr. To jsme dochutili citronem a trochou česneku," popisuje Iva Víravová jeden ze čtyř receptů na pomazánky, které žáci během včerejšího dopoledne kuchtili. Vedle celozrnných těstovin došlo i na takové suroviny, které děti moc v oblibě nemají. Takovým příkladem může být například červená čočka, nicméně v pomazánce si ji malí strávníci vysloveně pochvalovali.

„Moc dětí nevědělo, co to je avokádo. Z něj jsme dělali další pomazánku. K němu jsme přidali ještě rajčata, červenou cibuli, čerstvý sýr a trochu soli. Ochutili jsme ji zase citronem a česnekem," poznamenává Iva Víravová.

| Video: Youtube

Malí kuchaři si svoji netradiční funkci naplno užívali. „Na začátku to nevypadalo moc dobře, ale pak byla pomazánka moc dobrá," přiznává například Valentýna Horáková. A její tři zbylí kolegové s úsměvem přisvědčují. Všechny vaření bavilo a recept doma s rodiči chtějí vyzkoušet.

„Zelený salát, ovoce, těstovinový salát, toast se šunkou a sýrem," tak si představuje Tereza Horálková, Bára Boháčová a Marek Hanzl oblíbenou svačinu. Leč při zmínce o sušence a sladkostech všichni lehce provinile a mlsně přikyvují, že by jimi nepohrdli.

Jak Iva Víravová dodává, osvěta o zdravé výživě už začíná na některé rodiče působit a ti se postupně štěpí na dva tábory – jedni balí svým ratolestem do tašky pestrou svačinu plnou zeleniny, ti druzí neváhají potomkovi dát jen sušenku. A přitom právě přemíra jednoduchých cukrů po ránu a dopoledne jsou pro lidský organismus obecně tím nejhorším. Tělo se snaží prudce zvýšenou hladinu cukru snížit, vyplaví do krve inzulín. Jenže ten spálí cukry prakticky všechny, pročež po chvíli naprosté hyperaktivity, kdy tělo jede na cukrový pohon, přichází období silného útlumu.