„Máme hotovou zadávací dokumentaci na zateplení místní mateřské školy, kterou pošleme nejprve na Státní fond životního prostředí. Máme také vybranou firmu, jež bude organizovat výběrové řízení," řekl nasavrcký starosta Milan Chvojka.

Investice se vyplatí

„Zateplení budovy by mělo stát kolem dvou milionů korun. Rádi bychom začali s pracemi v létě, konkrétně v červenci a srpnu. Přípravy by se dělaly ještě za provozu a na výměnu oken bychom rádi vyměřili čas, kdy bude mít mateřská škola prázdniny. Je třeba, aby se to stihlo uklidit dříve, než znovu začne provoz," vysvětlil starosta.

Nový projekt navazuje na již úspěšně ukončené zateplení základní školy, které se uskutečnilo v roce 2011 a stálo okolo 22 milionů korun.

„Je snad víc než stovka oken, škola je prakticky celá prosklená. Okny proto také uniká podstatná část energie," poznamenal nasavrcký starosta Milan Chvojka na začátku stavebních prací před dvěma lety.
„Nyní připravujeme závěrečnou zprávu. Úspora se pohybuje okolo okolo tří set tisíc korun ročně. Spokojení jsou kantoři i děti. V létě se třeba nepřehřívají učebny," uvedl ještě Milan Chvojka.

Velké plány

Velké plány mají s budovami Základní a mateřské školy v Chrasti. I zde plánují na tento rok zateplení a výměnu oken, jenže jim situaci komplikují nečekané překážky.

„Upraví se rozpočet na zateplení, protože se nám objevily okolnosti, se kterými jsme v době podávání projektu nepočítali. Výslednou cenu tedy ještě neznáme," připustila chrastecká starostka Martina Lacmanová.
V budově základní školy se totiž objevily problémy s vlhkostí, takže kromě zateplení bude třeba provést i původně nezamýšlené sanační práce. Tím však výčet překážek nekončí.

„Projektant při prohlídce objektu zjistil problém se statikou v jednom z křídel nové přístavby, která byla dokončená okolo roku 1984. Tyto potíže způsobují základy budovy, které nebyly patrně udělané nejlépe. Budeme tedy muset celý projekt rozšířit o tato dvě opatření. Cenu budeme znát do šesti týdnů," konstatovala starostka.

Uplyne hodně vody

Náklady na zateplení mateřské školy se také změní. Původní plán, který projektant nacenil před třemi lety, počítal s částkou pět milionů korun. „Nechali jsme to napočítat znovu a dostali jsme sumu jednou tak takovou. Nový projektant měl totiž za úkol vybrat co nejkvalitnější materiály. Chceme na obou budovách odvést tu nejkvalitnější práci," dodala Martina Lacmanová.

Technické překážky a hýbání s rozpočtem se tedy promítnou i do času, ve kterém se má zateplení uskutečnit. Dotaci na projekt přislíbil Státní fond pro životní prostředí už v prosinci, ale jak sama starostka Chrasti uvedla, tak se stavba protáhne. Mateřská škola bude s největší pravděpodobností zateplená letos, ale u základní školy není vyloučené dokončení prací až v roce 2015.

LUKÁŠ VANÍČEK