„Nelíbí se mi právě ten okamžitý zákaz. Podle mého názoru jsme měli být na chystané opatření nejprve upozorněni. Takže přiznávám, že přestože zákaz platí, dělám si ještě narychlo zásobu vody na další dny," uvedl jeden ze zahrádkářů, jenž kvůli hrozící pokutě nestojí o zveřejnění svého jména.

Ten samý muž se ale zároveň dušuje, že další vodu už z řeky brát nebude. „Pokud nezaprší a voda v sudech dojde, nechám zahrádku s těžkým srdcem uschnout. Víc už riskovat nebudu," říká.

Že neukázněným lidem pokuty opravdu hrozí, to Deníku potvrdil Pavel Koreček, pracovník odboru životního prostředí chrudimského městského úřadu. „Ze zákona přichází v úvahu sankce až 50 tisíc korun," varuje úředník. „Upřímně řečeno, je nás tady jen šest a všichni nemůžeme být stále v terénu. Jelikož zákaz platí ve všech 86 obcích, jsou naše kontrolní možnosti omezené.

Spolupracujeme ale i se zaměstnanci správce toků a spoléháme se také na jejich pomoc," pokračuje Pavel Koreček. A naznačuje ještě, že bude-li sucho pokračovat, může se zákaz rozšířit i na využívání vody ze studní. „Samozřejmě jen pro zbytné účely, mezi něž patří třeba zalévání zahrad nebo napouštění bazénů," doplňuje Pavel Koreček.

Chrudimská městská policie se zatím do kontroly nařízení nezapojuje. „Uvidíme, jak to bude po pondělní poradě, ale zatím jsme od vedení města takový úkol nedostali. Naší prioritou pro tento víkend je zajištění pořádku při pouti," připomíná chrudimský vrchní strážník Lukáš Dvořák.