„Pro ty, kteří se ještě nerozhodli anebo váhají se včelařením, jsem vymyslel úl, který je pro každého lehce dostupný. Je nenáročný na výrobu i na obsluhu včelstev a je tedy vhodný pro seniory či hendikepované," říká.
Během tří let mohl tento typ úlu dostatečně vyzkoušet a zjistil jeho vlastnosti pro úspěšný chov včelstev. Jako základ použil vyřazenou lednici, postavenou ve vodorovné poloze. Vnitřek upravil tak, aby zde mohly být umístěny standardní rámečky. V prostoru mezi lednicí a jejími dvířky je umístěno plexisklo, díky kterému lze nerušeně včely pozorovat. Také v něm vyvrtal otvory pro proudění vzduchu, díky čemuž se včely nemusí zabývat vlastní ventilací pomocí křidélek.
„V létě neproniká do úlu teplo a v zimě chlad, což je velmi důležité pro přezimování. Úl snižuje konzumaci medu v zimních měsících, jelikož se včely nemusí sami zahřívat. To také umožní matce plodit co nejdříve. Na jaře je ale nutné otevřít dvířka, aby včely zjistily, že se již začíná oteplovat a poznaly tak, že už mohou z úlu vyletět. V letním období jej můžete použít jako termizsolární úl k likvidaci varroázy – kolem 13. až 14. hodiny nasměrujete česno úlu směrem ke slunci, vnitřní část dvířek lednice potáhnete alobalem a nastavíte správný úhel tak, že budou sluneční paprsky dopadat do úlu s ještě větší intenzitou," vysvětluje Emil Burger.
Vzhled úlu si může každý přizpůsobit svému vkusu a fantazii. Dá se umístit prakticky kamkoli a může tak sloužit i jako okrasa zahrady, sadu, louky či domu.
Mnoho lidí odrazuje od včelaření bodavost včel. Dají se však pořídit včely mírnější povahy, což závisí na vlastnostech včelí královny. „Doporučuji při otevírání úlu minimálně používat kuřák, jelikož dým vyvolá u včel stres, a proto je vhodnější použít rozprašovač vody. Do vody přidejte malé množství medu a vonného oleje. Při oprašování tímto roztokem, se včely uklidňují a snaží se jej ze sebe„slízat". Tím také naučíte včely hygieně a vyvoláte očistný reflex od varroázy. Pro úspěšné včelaření, doporučuji řídit se radami zkušených včelařů, či absolvovat kurz např. ve včelařském učilišti v Nasavrkách," uzavírá Emil Burger, který by uvítal, aby se do včelaření zapojovalo stále více lidí. Díky včelám totiž získáváme nejen chutný med, především – bez opylovačů by ani lidstvo nemohlo existovat.