Více než třicet zájemců už pravidelně dochází pomáhat do pěti místních organizací, aby například pouhou přítomností a společným trávením volného času procházkou či povídáním zpříjemnili čas zejména starým lidem.

V loňském roce se podařilo dobrovolnické centrum akreditovat pod hlavičkou ministerstva vnitra, což pro centrum znamená jistou prestiž při komunikacemi s dalšími organizacemi. „Je to záruka kvality, že dodržujeme všechny předepsané normy a pravidla. Je to vlastně i nástroj na dodržování zákona o dobrovolnické službě, který vznikl v roce 2002 a loni byl novelizován," vysvětluje koordinátor dobrovolníků Lukáš Roztočil.

Zájemci o nezištnou pomoc podepíšou s centrem smlouvu, která jasně definuje jejich práva a povinnosti, které jako dobrovolníci mají. Zároveň tak jsou pojištěni proti případným nehodám nebo újmě na majetku druhé osoby, aby nemuseli doplácet velké peníze, kdyby naneštěstí k něčemu došlo.

„Ministerstvo vnitra vyžaduje pro akreditaci i smluvní vztah s organizacemi, se kterými spolupracujeme, abychom měli ujasněné vztahy, normy chování, co se od našich dobrovolníků očekává," doplňuje Lukáš Roztočil.

K akreditaci se také pojí možnost podat žádost o dotaci ze státních peněz. Dobrovolnické centrum tak učinilo a o přiklepnutí peněz se bude rozhodovat v únoru. Z takto získaných financí se bude hradit obecný chod centra, plat koordinátora, nájem a například také poplatek za výpis z trestního rejstříku, kterým se musí dobrovolníci prokázat, že jsou trestně bezúhonní.

Větší povědomí

V tomto roce však dobrovolnické centrum nehodlá sedět s rukama v klíně a plánuje celou řadu velkých i malých akcí. Podle Lukáše Roztočila půjde především o rozšiřování počtu spolupracujících organizací. „Chceme znovu oslovit Centrum sociální péče a pomoci Chrudim. Má tu čtyři domy s pečovatelskou službou, pro jejichž obyvatele by mohli být naši dobrovolníci velmi prospěšní. Plánujeme také masivnější informační kampaň, abychom veřejnosti osvětlili, že dobrovolnictví není jen bláznivina několika lidí, uspořádáme Den dobrovolnictví a podobně," dodává Lukáš Roztočil.