Téměř všechna přírodní koupaliště na Pardubicku jsou na prvním stupni znečištění, voda je tedy vhodná ke koupání. Na druhý stupeň se vyšplhal jen Hluboký rybník u Holic, kde je taktéž voda vhodná ke koupání. Jen je snížená její průhlednost vzhledem k charakteru dna rybníka, které je bahnité.

Čisté vody jsou i na Chrudimsku, první stupeň a tudíž vodu vhodnou ke koupání hlásí Konopáč i vodní nádrž Seč. Zatímco letos si mohou milovníci vody užívat koupání v Sečské přehradě bez starostí, vloni touto dobou už museli být obezřetní. Voda byla na třetím stupni a na některých místech byl evidován zvýšený výskyt sinic.

LÉTO. Čtyři roční období na známé vyhlídce Sečské přehrady byly fotografovány za velmi specifických podmínek - hodinu před západem slunce s typickým zabarvením a typickou oblačností pro dané období. Proto projekt trval tři roky.
Čtyři roční období na Seči. Unikátní sérii astrofotograf Horálek dělal tři roky

Překvapením letošního léta je také rybník Rosnička u Svitav. „Na konci července je voda stále ke koupání, což je za několik posledních desítek let výjimkou,“ zaradoval se starosta Svitav David Šimek. I na Rosničce krajská hygiena měří každý týden kvalitu vody, poslední měření ukázalo druhý stupeň. „To znamená, že se ve vodě lze koupat. U některých lidí může voda vyvolávat horší dojem, protože v Rosničce rostou rostliny, což mnohé odpuzuje,“ zhodnotil starosta. Koupaliště v obci Březina pak hlásí vodu vhodnou ke koupání a průhlednost vody až do tří metrů.

Rosnička ve Svitavách.
Rosnička je zatím vhodná ke koupání

Přírodní koupaliště na Orlickoústecku spojuje také možnost pochlubit se čistou vodou vhodnou ke koupání. Užít si slunečné počasí u vody tak mohou plavci například u rybníku Dlouhý, na Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě nebo u vodní nádrže Pastviny.

Se zhoršenou kvalitou vody se ale potýkají vodní plochy v sousedním Královéhradeckém kraji. Koupací sezóna na Stříbrném rybníku u Hradce už skončila. "Vzhledem ke zvýšenému výskytu sinic a chlorofylu-a při snížené průhlednosti vody pod jeden metr zde byla dle sdělení provozovatele dne 29. července koupací sezóna ukončena," informovala mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.