Od osmi hodin se na nádvoří pardubického pivovaru Pernštejn sjížděly motorky všech barev a typů. Nádvořím pivovaru se rozléhalo bublání a tůrování motorů a byla cítit všudypřítomná vůně benzínu. I přes nepříznivé počasí v předchozích dnech přijelo kolem 238 motorek z Česka ale i nadšenci z italského Milána. Prezident klubu Míla Kubín přivítal všechny zúčastněné a seznamoval je s programem sobotního dne. Poté následovalo poučení, jak se chovat na silnici v takovém velkém počtu strojů.

Spanilá jízda byla pečlivě připravována a plánována tři měsíce předem, aby nedošlo k problémům na silnicích. Na jízdě spolupracovala Městská Policie Pardubice, která zajištovala hladký průjezd městem, za pomoci nastavení semaforů na ,,zelenou vlnu" a při asistenci policistů na motorkách, a to samé bylo připraveno také v Hlinsku. Dobrovolní hasiči řídili dopravu ve vesnicích a pořadatelé zajistili časově jízdu tak, aby byly volné i železniční přejezdy.

Krátce po půl jedenácté byl připraven odjezd z pivovaru. Všichni jezdci postupně projížděli branou pivovaru a seskupili se na vjezdu na křižovatce na Palackého třídu. Za houkání policejních motorek vyjížděli motorkáři „zastavovači", kteří měli za úkol zastavovat na silnici pomalu jedoucí auta a traktory a řešit překážky. Hned za nimi jelo doprovodné vozidlo a za ním první jezdec prezident (Road Captain), za kterým jel celý konvoj motorek.

Motorkářská kolona jela po hlavní třídě, kde zabočovala u pardubického paláce po ulici Jana Palacha až na obchvat vedoucí na Chrudim, kde se sjíždělo na Kočí a bez dopravních komplikací pokračovalo dál na Hrochův Týnec, Chrast, Skuteč, Krounu až do Hlinska do místního Ski areálu.

Tam probíhala přestávka na občerstvení i na soutěže a byla vyhlášena podpora projektu Motorkáři pomáhají, kde byla oznámena pomoc Klárce a její rodině. Klárka je třináctiletá dívka, o které se účastníci jízdy dozvěděli díky známým motorkářům od Chotěboře. Klárce lékaři před rokem diagnostikovali leukémii, proti, které v současnosti bojuje. Tato léčba, kterou sice plně hradí pojišťovna, kromě Klárčiny silné vůle vyžaduje i každodenní péči rodičů po dobu alespoň dvou let a nemalé náklady na dezinfekční prostředky a na speciální stravu. To bylo důvodem rozhodnutí, že by za pomocí sbírky motorkáři pomohli zlepšit finanční situaci rodiny.

Klárku nedávno navštívili, aby se s ní seznámili a poznali ji osobně. Je to neskutečná bojovnice, která se k nemoci staví čelem. Motorkáři připravili samolepky o průměru 5 cm za 40 Kč a o průměru 8 cm za 80 Kč a v Hlinsku pak proběhla dražba velké samolepky Motorkáři pomáhají, která byla vydražena za neuvěřitelných 7000Kč!

Po odpočinku a občerstvení následovala druhá část spanilé jízdy po trase Hlinsko, Trhová Kamenice, Nasavrky, Slatiňany s cílem na Resselově náměstí v Chrudimi. Cesta zpět

neproběhla tak klidně, jako cesta tam. Kousek za Novou Vsí bylo nutné uvolnit cestu Zdravotnické záchranné službě, což organizační tým s Road Captainem bez větších problémů zvládli. Cestu zkomplikoval také autobus, ale i tak dojela celá kolona v pořádku.

Konvoj za troubení a zvuku motorek dorazil krátce po půl třetí na Resselovo náměstí do Chrudimi, kde se motorky seřadily pod kostelem Nebevzetí Panny Marie. Po společném focení účastníci akce vstoupili do dveří kostela.

Lavice v kostele se zaplnily motorkáři a ulička byla plná motorkářských přileb. Za zvuku zvonků přišel pan farář, poděkoval všem za hojnou účast a zahájil modlitbu, speciálně připravenou pro řidiče a motorkáře, spojenou se čtením úryvků o svatém Kryštofovi, který je patronem cestovatelů. Poté svěcenou vodou posvětil všechny přilby a následně posvětil jednotlivě i každou motorku před kostelem na parkovišti. Před pátou hodinou se pomalu začali motorkáři rozjíždět zpět ke svým domovům s uspokojivým zážitkem z hezky prožitého slunného dne. Po ukončení akce začalo znovu pršet a pořadatelé tak byli rádi, že v den jejich spanilé jízdy se počasí vydařilo.

Slovo závěrem

„Dnes je 29. 4. 2017 a zdárně se nám povedlo ukončit první akci letošního roku našeho motorkářského klubu Riders Club Black Horses Slatiňany, kterou bylo zahájení sezony. Akce proběhla v klidu, v pohodě a vyšlo nám i počasí. Je to pátý ročník ve své podstatě jubilejní, a je to akce, kde chceme ukázat, že motorkáři jsou normální účastníci silničního provozu, že dokážou udělat akci pro sebe a pro své kamarády, a to je ten důvod, proč náš klub už po páté tuto akci pořádá. Letos poprvé máme tuto událost spojenou s novým projektem Motorkáři pomáhají, který náš klub zaštiťuje. Tímto projektem chceme pomoci dětem a potřebným formou sbírek. Já bych chtěl z pozice prezidenta našeho klubu opravdu poděkovat všem, kteří se dneska dostavili na naší akci a kteří přispěli na konto a koupili si samolepku. Našli se i tací, kteří při aukci jedné velké unikátní samolepky dali velice slušný finanční obnos .Takže je vidět to, co chceme právě všem ukázat, že i mezi motorkáři jsou lidi, kteří mají srdce a dokážou pomoci. Takže ještě jednou všem velký dík," říká prezident klubu Míla Kubín v kostele.

Zdeněk Sasín ml., Míla Kubín