Audioučebna Základní školy Dr. J. Malíka v Chrudimi se během pátečního odpoledne proměnila na hernu deskových her, kterou zde pravidelně pod názvem Hrajeme si s Chrudimkou pořádá sdružení Altus. Nově příchozí vítá ruch a povyk. Zhruba dvacet dětí sedí u stolků a snaží se porazit soupeře.

Například Vojta Hájek a Rozálie Ševčíková hrají Želví závody. Na herní ploše s vyznačenou trasou závodu pospíchá několik různobarevných želv, kterými hráči pohybují pomocí kartiček. Přitom zpočátku není jasné, komu jaký obojživelník patří. Jednotliví závodníci se navíc mohou vézt na krunýři soupeřů, což hře dodává úplně nové rozměry. „Je to super," říkají oba hráči, když vybírají vhodné kartičky.

Zahráli si i dospělí

Vojta patří mezi časté účastníky Hrajeme si s Chrudimskou a nejraději holduje karetní hře Bang, ve které se spolu s bratrem a bratrancem stávají kovboji na Divokém západě. „Ježíškovi jsem si napsal o kostkovou verzi téhle hry. Karetní už mám doma celou včetně rozšíření," dodává malý hráč a dál se pilně věnuje pohánění svého obojživelníka do cíle.

„Pojďte si taky zahrát," láká mě pořadatel Jaromír Zajíček. Spolu s ním a usedám ke hře Monstermania. Každý máme v rukou pět dílku s příšerou, jejíž různobarevná chapadla musíme spojit s těmi, co už leží na stole. „Taková blbůstka, ale děcka baví asi nejvíc ze všech her, co tu mám," poznamenává s úsměvem Jaromír Zajíček.

Poté přesedáme na jednoduchou, leč poměrně strhující hru Kvak. Každý ze čtyř hráčů ovládá jeden žabí rod a snaží se vyřadit ze hry soupeřovy obojživelníky tak, aby celou tůňku zcela ovládl. Jak čas utíká, mění se hráči. Některé děti odchází domů a jejich místo zaujímají rodiče těch potomků, které si přišli vyzvednou, ale ti chtějí rozehranou partii dokončit.(lv)