Jak uvádí archivář Židovského muzea v Praze Tomáš Krákora, po druhé světové válce zanikla drtivá většina židovských komunit v Čechách. Část náboženských textů a uměleckých děl se už během války podařilo zachránit Židovskému ústředním museu v Praze, mezi nimi bylo téměř 1800 svitků Tóry, jejichž majitelé byli deportováni do koncentračních táborů. Odtud se tyto texty dostaly do Londýna.

„V roce 1950 bylo Židovské muzeum pod nátlakem komunistů zestátněno a na začátku 60. let tehdejší československý režim začal odprodávat liturgické předměty ze sbírek pražského židovského muzea do zahraničí,“ uvádí Tomáš Krákora.

„Svitky Tóry se staly vítaným artiklem. Po nalezení vhodného kupce jich museli pracovníci muzea v roce 1963 z muzejní sbírky uvolnit k prodeji přibližně 1500. V lednu 1964 byly svitky v Praze zabaleny a poslány do Londýna. Tam vzbudila zásilka, obsahující stěží uvěřitelný počet exemplářů nejvýznamnějšího židovského obřadního předmětu, velkou pozornost.

Svitky Tóry našly své útočiště v Kent House, sídle krátce předtím vzniklé židovské kongregace ve Westminsteru. Pro jejich další využití v úvahu připadaly dvě možnosti: svitky Tóry, které byly v pořádku nebo mohly být opraveny, zapůjčit zájemcům k liturgickým účelům a takové, které již opravitelné nebyly, k účelům vzpomínkovým.

V roce 1965 se duší veškerých aktivit kolem správy a později i kolem distribuce svěřených svitků Tóry a činnosti vzniklého Memorial Scrolls Trust stala na téměř čtyři desetiletí Ruth Shafer. Pravidla distribuce byla stanovena jasně: předměty budou poskytnuty formou trvalé zápůjčky, a to nikoliv soukromým osobám, ale kongregacím, které je potřebují. Žádosti byly posuzovány individuálně a v mnoha případech byly z různých důvodů zamítnuty, např. když existovalo podezření, že zájemce chce se svitkem Tóry obchodovat,“ uvádějí pracovníci Židovského muzea v Praze na svých webových stránkách.

V Londýně jednu Tóru zakoupil v roce 2004 také Bruce Engleman jako připomínku předků z České republiky. Po dalším pátraní zjistil, že Tóra pochází z Luže, a tak se rozhodl toto město navštívit. Podle jeho výzkumu je možné, že se další lužská Tóra nachází v synagoze v Chicagu.
Pořídit novou Tóru není podle Krákory jednoduché a laciné. Nový opis vyžaduje speciálního odborníka, takže nové židovské komunity volí nebo volily cestu nákupu nebo darování již existujících svitků, aby dál sloužily k náboženskému účelu.

Tóra je základní text judaismu a zahrnuje prvních pět knih hebrejské bible (křesťany označované jako Starý zákon), která je čtena v synagoze při bohoslužbách.