Zastaví městská nebo obecní vyhláška volné pobíhání psů? Vymezí místa, na kterých můžeme svého miláčka osvobodit od vodítka? V některých městech se touto problematikou zaobírají, například v úterý o ní jednalo zastupitelstvo Hlinska.

Vyhláška je doplněna o jedno místo, kam mohou chodit pejskaři bez obav, že je budou kárat městští strážníci. „Je to v lokalitě Na Drachtinách. Lesopark je už od nepaměti využíván k venčení psů, ale nikdy nebylo toto místo zaneseno do vyhlášky. Takže jsme to napravili," řekla starostka města Magda Křivanová. Volné pobíhání psů ale neznamená, že by lidé neměli po svých svěřencích uklízet exkrementy, měla by to být pro každého samozřejmost.

Město Seč má také vyhlášku o volném pobíhání psů. „Schválena byla už v roce 2005. Co je nám ale platná, když v případě psů neznáme majitele? Pracovníci technických služeb vyráží za psy tak dvakrát týdně. Minulý pátek jsem je povolával dokonce třikrát, aby vyrazili za toulavým psem, ale častokrát se vrací s nepořízenou. Myslivci nám nepomohou, to by psi museli pobíhat po lese. A máme tak malý rozpočet, že se nám nějaký specializovaný lovec psů nevyplatí," komentuje neutěšenou situaci starosta Seče Marcel Vojtěch.

V sousedním Bojanově žádnou obecní vyhlášku o volném pobíhání psů nemají. „Jakmile místnímu chovateli pes uteče a nic neprovede, řešíme to rozumnou domluvou. A v případě psů, kteří budí hrůzu, tak majitel raději sám udělá taková opatření, aby mu ven neutekl," vysvětluje nepsaná pravidla starosta městyse Jiří Horák.