Někteří obyvatelé Heřmanova Městce poukazují na údajně stoupající kriminalitu ve městě.

„Kdosi tu vykrádá různé provozovny. Proslýchá se, že jde o jednoho či dva pachatele, ale jsou to dohady. Nedávno byl vykraden Kings Caffe Bar ve sportovní hale a minulý týden se kdosi vloupal i do městského kina. Tam možná pachatel nebo pachatelé čekali pokladnu nabitou penězi, ale kino má trezor na jiném místě. Tržby navíc pravidelně odvádíme do banky, abychom nedrželi větší hotovost. Zloději tak nakonec ukradli nějaké zboží z občerstvení, kde jim přišla vhod i přepravka s pivem, a vloupali se také do příruční pokladničky. Celkově způsobili škodu za několik tisíc korun. V té sportovní hale to bylo podobné," popisuje poslední události vedoucí heřmanoměstecké kulturní komise Dalimil Nevečeřal.

„Co jsem slyšel, tak zloději navštívili i jiné objekty ve městě. Proto si myslím, že je moc dobře, že se tu už formuje městská policie. Budou-li venku vidět strážníci, třeba si zloději tolik nedovolí," přemítá vedoucí.

Na strážníky se těší například i heřmanoměstecká Lucie Horáková, jejíž dcerku nedávno při nákupu v obchodě velmi vyděsila skupina hulákajících cizinců. Dcerka tehdy strachy objala maminčinu nohu a táhla ji za ni ven.

Starosta města Josef Kozel ujistil, že ve věci krádeží je město v kontaktu s Policií ČR. „Městskou policii budou tvořit čtyři strážníci plus vrchní strážník. Ten nyní slouží sám, ale další nastoupí 1. května a jeden pak i 1. června, čili poté už budeme ve stavu 2+1. Předpokládám, že do cílového stavu 4+1 se dostaneme v srpnu," upřesnil starosta.