První naše zastávka bude v cukrárně naproti vlakovému nádraží. Už před vchodem nás cedule s obrázkem zmrzliny upozorňuje, že se za dveřmi skrývá něco chutného. Můžeme se rozhodnout mezi několika druhy kopečkové zmrzliny. Za jednu porci zaplatíme sedm korun.

Čím více se budeme blížit centru města, možností kde si koupit sladké osvěžení, bude přibývat. Další zastavení nás čeká nedaleko kostela svaté Kateřiny. V nenápadném okénku domu sedí usměvavá prodavačka a nabízí dva druhy točené zmrzliny. Můžeme si vybrat, zda si dáme porci za šest, dvanáct nebo osmnáct korun.

Trochu jiným směrem, hned u hotelu Bohemia, se nachází cukrárna U Myšáka. A jak to bývá u cukráren zvykem, i zde dostaneme kopečkovou zmrzlinu. Příjemné a moderní prostředí láká na víc než jen jeden kopeček. Každý stojí deset korun.

Nyní se už blížíme centru města. Na ulicích je vidět čím dál více lidí, kteří drží v ruce zmraženou dobrotu. „Já mám nejraději točenou, ta je pěkně velká,“ svěřuje se malý Lukáš Kvapil a dál pokračuje v lízání sladké pochoutky. V ulici Československých partyzánů, hned pod městskými hradbami, se nachází malý dřevěný stánek. Právě v něm točí pravou opočenskou zmrzlinu. Na výběr je mezi vanilkovou a pistáciovou příchutí. Místní zmrzlinářství nabízí sladký kornout či kornout namočený v čokoládě.

Po krátkém stoupání Širokou ulicí uvidíme na levé straně stát Smetánkovu cukrárnu a lahůdkářství. Už z cedule si každý kolemjdoucí snadno přečte, že zde nabízí italskou zmrzlinu. A ač je kopečková, příchuti jako marcipánová, lesní plody nebo čokoláda, nenechá mnohého chladným. Porce stojí deset korun, ale pokud si dáme tři, zaplatíme jen dvacet tři korun.

Na náměstí, respektive hned vedle kostela, se nachází venkovní krytá kavárna. Zde nabízí opět kopečkovou zmrzlinu, tentokrát od firmy Prima. Pokud si objednáme například čokoládovou, můžeme se těšit, že v ní najdeme chutné kousky čokolády.

V Břetislavově ulici, nedaleko Mydlářského domu, stojí dva obchůdky, ve kterých je k dostání točená zmrzlina. V okénku cukrárny Alena si můžeme vybrat mezi dvěma druhy opočenské. Malá stojí deset korun, velká pak patnáct. Pro labužníky zde nabízejí sladký nebo čokoládový kornout.

Obchůdek čokoládových specialit stojí jen o pár desítek metrů dál směrem k náměstí. Již na první pohled vypadá zajímavě. A právě zde je k dostání opět opočenská točená zmrzlina. Tři druhy velikostí za deset, patnáct a dvacet korun uspokojí každého.

Snadný návod na domácí zmrzlinu

Nic jednoduššího snad neexistuje. Způsob, jakým si každý může vyrobit vlastní domácí zmrzlinu, je naprosto snadný. Stačí koupit smetanu ke šlehání, cukr a přidat nějaké to ovoce ze zahrádky.

Většinu nejspíš potěší klasická jahodová zmrzlina, použít se však dají i další druhy ovoce. Fantazii se meze nekladou. Všechny tři suroviny pak jen rozmixujeme v mixéru. Výslednou směs uložíme do mrazáku.

Pokud bychom chtěli zmrzlinu ještě něčím ozdobit, ideální je použít nastrouhanou čokoládu na posypání nebo čokoládový topping na polití. Nyní stačí pozvat kamarády na návštěvu a pochutnat si s nimi na stoprocentní, vlastnoručně vyrobené domácí zmrzlině.

Téma připravil: Petr Jeníček