Jak se v Částkově lidé shodli, kvasový cibulový bochník, který vyrábí Naše dobrá pekárna z Třibřich, je prostě vynikající. Peče se z pšeničné a žitné mouky a výtečnou chuť mu dává karamelizovaná cibule. Je vyráběn tradičním postupem s maximem ruční práce a žádné „zlepšující" látky v něm nenajdete.

Dalším držitelem certifikátu Regionální potravina je meruňkový džem s levandulí, který vyrábí Michaela Naumecová ze Sobětuch. Všechny její dobroty vypadají a chutnají jako od našich babiček. Meruňky jsou krájeny ručně a kvítka levandule nikdo neodpočítává, jsou v marmeládě nahodile. Každá sklenička je tudíž originál. Michaela Naumecová už zvítězila v krajské soutěži Regionální potravina 2015, a to se džemem vyráběným z rebarbory a vanilkového lusku.

Značku Regionální potravina Pardubického kraje má i další zástupce Chrudimska – Pivovar Rychtář Hlinsko, který do soutěže vyslal jedenáctistupňové pivo Rychtář Grunt. Je vyrobeno klasickou technologií – vaří se v dvounádobové varně, kvasí v otevřených spilkách a dokvašuje v ležáckých tancích.

O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu a kvality, se v letošním roce v celém Pardubickém kraji ucházelo 123 produktů od 33 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 48 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas.