Děti i dospělí vytvořili hustý půlkruh diváků kolem zpěváků z Dětského folklorního souboru Kuřátka Chrudim, aby si užili příjemnou předvánoční pohodu. Mnozí v rukou svírali fotoaparáty, kelímky s horkými nápoji nebo malé keramické zvonečky. Ty jim ještě před začátkem vystoupení rozdala vedoucí souboru Radka Ehrenbergerová. Po každé koledě se tak kromě potlesku ozývalo i pronikavé zvonění.

Když zvon na kostelní věži odbil osmnáctou hodinu, sbor za doprovodu piána, fléten, houslí a dřívek zapěl patnáct známých i méně častých koled. Jednou z houslistek a zároveň zpěvaček byla i malá Beátka, která se na housle začala učit teprve před čtyřmi měsíci a už se nebála vystoupit před početným publikem.

„Zpívalo se nám mrazivě, zvonečkově a vánočně, jsme spokojení,“ poznamenává Radka Ehrenbergerová.

Když Kuřátka zapěla Narodil se Kristus Pán, přidávali se i ti, kteří dosud mlčeli. Oblíbenou koledou letošní Česko zpívá koledy s Deníkem končilo. „Chodíme pravidelně každým rokem, je to úžasné, vždy byla dobrá pohoda,“ nechala se slyšet Marie Kulhavá, když nadšeně odcházela z náměstí a vzpomněla i na uplynulé ročníky: „Rozhodující je počasí. Loni bylo dost mokro, až jsem děti litovala. Myslím si, že takovéhle akce jsou potřeba a je prima, že to dodržujeme, chodíme a zpíváme.“

Spokojený byl i pan Pech: „Stálo to za to, klidně by se tu mohlo zpívat i dvě hodiny.“

Na společné zpívání dorazila i paní Jitka s dcerou Anitkou. „Dcera se na to dva týdny těšila, tak jsme nemohly nedorazit a líbilo se nám to oběma. Je to krásné, uklidňující,“ dodává maminka.