Na černého křížence upozornila ve středu v podvečer strážníky žena, která si všimla jeho trápení. Strážníci poté na místě zjistili, že pes trpí silným žlutozeleným výtokem z očí a u konečníku má krvácející vyhřezlý nádor. Zvíře bylo též silně dehydrované a vyhladovělé. Nebylo divu, vždyť jak strážníci zjistili, pes byl u samoobsluhy uvázaný nejméně pět hodin.

Po 19. hodině pak zatelefonovala strážníkům další svědkyně s tím, že ubohé zvíře hledá silně opilá a zapáchající žena. Svědkyně uvedla i její další popis a přibližné bydliště.

Špinavá hrůza

Strážníci poté majitelku skutečně našli.

„Když jsme ale viděli její byt, rozhodli jsme, že psa vrátit nemůžeme. Šlo o bydlení jen pro silné žaludky, prostě něco otřesného. Žije tu i další pes a několik nemocných koček. Horší je, že kromě zvířat tu v příšerných podmínkách bez vody a elektřiny přebývá také malý chlapeček. Bojíme se, aby se od zvířat něčím nenakazil," líčil své dojmy skutečský vrchní strážník Jiří Stuna.

Povolali „sociálku"

Zubožený pes teď zůstává až do rozhodnutí veterinárního lékaře v odchytovém kotci městské policie. O jeho dalším osudu, stejně jako o osudu ostatních zvířat, spolurozhodnou pracovníci odboru životního prostředí.

„Životní a sociální podmínky chlapce zároveň neodkladně posoudí orgán péče o rodinu a dítě, na který jsme se rovněž hned obrátili," dodává vrchní strážník.

Osud dítěte i zmiňovaných zvířat bude Chrudimský deník dál sledovat a bude o něm informovat.