Jak kolizím co nejvíce zabránit, se snaží vymyslet AOPK ČR a Česká společnost ornitologická. Společně připravují standard –  Opatření v rámci prevence kolizí ptáků s transparentními a reflexními materiály. Momentálně je dostupná pracovní verze dokumentu, kterou je možné připomínkovat.

Řešení je i samolepka

V návrhu standardu se jako hlavní řešení objevují polepy z PVC folie. „Polepy jsou nejčastější, technicky nenáročnou a ekonomicky výhodnou formou zabezpečení rizikových výplní na existujících stavbách,“ uvádí dokument. Ty by měly být zejména v barvách, které jsou v kontrastu s okolím. Doporučuje se kombinace černé s oranžovou barvou, dále pak černá, bílá a červená barva.

Samec bez kroužku přinesl hraboše.
Sovy a polyamorie? Mláďata kalousů na Břeclavsku mají dva tatínky, podívejte se

Účinné jsou také vytečkované plochy polepů. Důležitá je při výběru jejich životnost. „Minimální trvanlivost polepů by měla být pět a více let,“ doplňuje standard. Další možnosti vidí odborníci v instalaci závěsů přes okna, ochranných sítích nebo výstavbě pergol. Dřevěné objekty totiž zastíní odraz skleněných ploch.

Narážejí i do bytů

Životy ptáků totiž nekončí jenom na budovách obchodů a jiných stavbách. Často dochází také k nárazům ptáků do skelních výplní v obytných domech a bytech. Proto radí odborníci třeba úpravu květinového zátiší, které ptáky láká. Připomínky je možné zasílat do konce července.