Osudným se málem stal pro kříženku bull plemen Bonnie výlet do lesa. Nedaleko silnice ji při prolézání křovím její panička na chvíli spustila z očí. Náhle uslyšela brzdy auta, ránu a pláč své fenky. Se psem okamžitě autem zamířila na nejbližší veterinární pohotovost. Diagnóza po několika vyšetřeních zněla: nalomená pánev a zhmožděné zadní nohy.

Protože svého mazlíčka měla žena pojištěného, nahlásila veterináři číslo pojištění. Celkové náklady na léčbu činily bezmála 7300 korun, díky pojištění ale majitelka uhradila jen 729 korun ze svého.

Češi jsou podle mezinárodních srovnání vyhlášenými „pejskaři“.
Ruší, nebo uklidňují? Sdílení postele s domácím mazlíčkem může tříštit spánek

Lidé, kteří mazlíčky pojištěné nemají, se však někdy ocitají v pasti. Veterináři se často setkávají s případy, kdy majitel zvířete, kterého postihla nečekaná nemoc nebo utrpěl úraz, na zaplacení veterinárního zákroku nemá. Někteří majitelé kvůli tomu dokonce uvažují nad tím, že zvíře nechají utratit. Pokud je ale možné zvířeti pomoci, u řady veterinářů s tím nepochodí, pokud není zvíře nevyléčitelně nemocné.

Takový postup odmítá i veterinář Michal Dašek z pražské kliniky Fénix. „Je až s podivem, kolikrát denně musím řešit s majiteli domácích mazlíčků překvapení nad cenou veterinárního zákroku,“ uvedl Dašek.

Veterinární léčba se mnohdy lidem může zdát drahá, ale většina peněz jde na léky, materiál nebo veterinární přístroje. Nezaplacená léčba je tak pro veterináře velkým problémem, a proto rádi vidí, když mají lidé své mazlíčky pojištěné. V opačném případě léčí na dluh. „Pokud klient nemá pojištění a náklady na nezbytnou péči by zamávaly s rodinným rozpočtem, musíme mu nabídnout levnější řešení nebo splátkový kalendář, kdy ani jedna z variant už není ideální,“ dodává Dašek s tím, že levnější varianty zákroků mohou být zároveň méně účinné.

Veterináři budou mít povinnost zapsat psa do evidence do sedmi dní od čipování nebo očkování či přeočkování
Pomoc v boji s množírnami? Stát spustí pilotní verzi centrálního registru psů

Pokud však má majitel zvíře pojištěné, nemusí řešit v kritickou chvíli finance a veškerou energii může společně s veterinárním lékařem věnovat rychlé a účinné pomoci zvířeti.

Několik stovek měsíčně

Pojistit je možné nechat psy nebo kočky, vyjde to už od několika stokorun měsíčně. Pojistit je možné mazlíčka na nemoc, úraz nebo také odpovědnost za škodu způsobenou právě psem nebo kočkou. V nabídce některých pojišťoven jsou i další služby, například pojištění pro případy smrti, odcizení nebo ztráty a nákladů na nalezení zvířete.

Pojištění domácích mazlíčků dnes nabízí celá řada pojišťoven. U některých je nutné, aby majitel nejprve zaplatil náklady na veterinární péči ze svého a následně si výdaj nechal proplatit po vyplnění příslušného formuláře pojišťovnou. Některé společnosti však spolupracují přímo s veterináři, kteří pak za majitele mazlíčka celou pojistnou událost dořeší. Mezi ně patří například společnost PetExpert, která na českém trhu působí tři roky.

Nadváha a obezita mohou potrápit i psy
Každý třetí pes v Evropě má špatné stravovací návyky. Lidé riskují jejich život

„85 procent všech návštěv veterináře vyřešíme do 50 vteřin. Spoluúčast je u nás standardně 10 procent a výši částek likvidujeme dle diagnózy a limitu, který klient má. Tedy likvidujeme jak v řádech tisíců, tak také v řádech desetitisíců najednou,“ sdělil spoluzakladatel společnosti PetExpert Jan Moravec.

Pro sjednání pojištění musí pes mít platný čip nebo tetování. Pojištění nelze sjednat například v případě, že má zvíře dlouhotrvající komplikace, které znamenají trvalé finanční výdaje.